Edit Content

ERP

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM, İŞ ZEKASI

E-Bordro Nedir? Özel Sektör Bordro Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kamu ve özel sektör çalışanları hizmetlerine karşılık olarak belirli bir ücret almaktadır. Bu ücretin içinde çeşitli vergiler ve ek ödemeler mevcuttur. İşçi eline geçen net maaşın kesintilerini bordro aracalığıyla görebilmektedir. Peki bordro ve e-bordro nedir? Bordro nasıl hesaplanır? İşverenler için bordro yazılımları nelerdir? Yazımızda bu soruların cevaplarını vereceğiz.

E-Bordro Nedir?

Bordro, periyodik olarak işverenin işçiye çalıştığı süre boyunca her ay yaptığı işin sonucunda ödenen ücreti ve bu ücretin üzerinden yapılan kesintileri detaylı bir şekilde gösteren belgedir. Oldukça önemli olan bu evrak, her ay işveren tarafından işçiye imzalatılmak zorundadır ve bir kopyası da işçide kalmalıdır. Bordrolar hazırlanırken içerik şartlarına dikkat edilmelidir, herhangi bir hata olması durumunda idari para cezalarıyla karşılaşabilir.

Bordroda ıslak imza zorunluluğu, bürokratik süreçlerin operasyonel yükü gibi zorunluluklar olması nedeniyle 2015 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile e-devlet işbirliğiyle e-bordro uygulamasına geçilmiştir. E-bordro, e-devlet kapısı üzerinden bordroların sorgulandığı ve elde edilebildiği bir sistemdir. Belge içerisinde memuriyet sicil numarası, aya ve yıla göre maaşlar ve çalışma şekli gibi ihtiyaç duyulabilecek bilgiler yer almaktadır. Bunlara ek olarak maaş bordrosunda çalışanın kişisel bilgileri, işe giriş ve çıkış tarihleri, SGK primi, brüt ücret ve diğer gelirlerin bulunduğu çeşitli bilgiler de bulunmaktadır.

Özel sektör çalışanları maaş bordrosunu alabilmek için çalıştığı işletmenin insan kaynakları departmanına başvurması gerekirken kamu çalışanları bu işlem için e-devlet kapısına başvurmaları yeterlidir.

Özel Sektör Bordro Hesaplama

Her sene asgari ücretin değişmesi nedeniyle bordro hesabında kullanılan parametreler de değişmektedir. Bu nedenle, bordro hesabınızı doğru yapabilmek ve aylık bordrolarınızın doğrulunu anlamak için yeni düzenlemeleri dikkatli bir şekilde takip etmeniz gerekir.

Temel bordro hesabı için bir formül vardır. Bu formül;

A=Brüt ödemeler toplamı (Brüt temel ücret+Brüt ek ödemeler), B=SGK işçi primi, C=Gelir vergisi, D=Damga vergisi olmak üzere çalışanın alacağı net ücret=A-B-C-D hesabıyla bulunur. Ücretin işverene olan maliyeti ise brüt ücret toplamı+Sosyal güvenlik işveren primi şeklindedir.

Bunlara ek olarak özel sektör ve kamu çalışanları için bordro hesaplamalarında çocuk ve aile yardımı istisnası, yemek parası, derecelerine göre engellilik indirimleri ve çeşitli vergi parametreleri de bulunmaktadır.

Bordro Yazılımları

Bir maaş bordrosunun doğru düzenlemesi işçiyi ve işvereni güvence altına alır. Bu yüzden içeriği doğru düzenlemeli ve hesabı doğru yapılmalıdır. İşçiyi ve işvereni ilgilendiren hukuki davalar söz konusu olduğunda önemli bir kanıt olarak sunulabilen bordroların doğru biçimde saklanıp düzenlenmesi gereklidir. Bu yüzden işçilere dair bilgilerin yer aldığı ücret hesap pusulaları olan bordroları online programlar üzerinden düzenleyip hesaplamak size hem vakitten tasarruf sağlar hem de maddi hataların önüne geçmenizi sağlar. Ayrıca bordro programları sayesinde verimli bir personel yönetimi de yapmış olursunuz.

Bordro programı seçerken dikkat etmeniz unsurlar vardır. İşletmenizin ihtiyaçlarını analiz ederek en uygun yazılımı çok daha kolay bulabilirsiniz. Tercih edeceğiniz programın güvenilirliği çok önemlidir, güvenilir bir markayla çalışmaya özen gösterin. Son olarak bulut tabanlı yazılımları tercih etmeniz istediğiniz yerden istediğiniz zaman bordro uygulamasına giriş yapmanızı ve işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlar.

Bilişim Bordro

Türkiye’de her ay yaklaşık 600.000’den fazla bordroyu hesaplayan Bilişim Bordro Sistemi, şirketlerin çalışan bordrolarının yapılması ve paydaşlara (kamu ve çalışan) iletilmesini sağlar ve kurumların dijitalleşmesine öncülük eder.

Bilişim Bordro Sistemi, yasal mevzuatlara hızlı uyumuyla, kullanıcı dostu olmasıyla ve bütünleşik entegrasyon yapısıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca web tabanlı olması, karar destek/bilgilendirme sistemi, uyarlanabilme kolaylığı, dinamik raporlama, e-bordro özellikleriyle ve 35 yıllık deneyimleriyle alanında önde gelen kuruluşlardan biridir.

Bu yazımızda bordro, e-bordro, bordro hesaplamalarıyla, bordro yazılım ve programları ile ilgili bilinmesi gerekenlerden ve önemli bir şirket olan Bilişim’in bordro hizmetlerinden bahsettik.

Bordro Yazılımları Yönetim Aşamasında Hangi Avantajları Sağlar?

Bordro Yazılımları; genel hatları ile personel yönetimi alanında katkıda bulunan bilgisayar tabanlı bir bilgi sistemidir. Personel yönetimi için gerekli olan tüm alanlarda katkı sağlayan bordro yazılımları çalışanlar için hazırlanmış bir yazılımdır.

Personelin nüfus, maaş, eş, kazanç, nakil, tasarruf ve borç bilgilerinin tutulduğu özlük kısmı bulunduran bordro yazılımları; hesaplarda kullanılan parametreleri kullanmaktadır. İşçilerin hepsinin hesap durumuna göre gruplandırılması sayesinde hesap parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklikten aynı gruptaki bütün işçilerin etkilenmesini sağlayan bordro yazılımları sayesinde işçinin genel bilgilerinde değişiklik yapmaya gerek duymadan yeni parametreler kullanma imkanı sağlamaktadır.

Sektöre Özel Yazılım Çözümleri

İş hayatında dijital dönüşüme adapte olan pek çok sektör, çeşitli araçların kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç dahilinde olan yazılımlarda, kendi içlerinde farklı yazılım çeşitlerine ayrılmaktadırlar.

Bu yazılım çeşitleri; işletim bilgi sistemi, uygulama yazılımlar ve programlama yazılımlar olarak üç gruba ayrılmaktadırlar.

İşletim sistemi yazılımları; bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve benzeri gibi teknolojik aletlerin açıldığı andan itibaren, kapandığı zamana kadar görev yapan geniş çaplı yazılım çeşididir. Bu yazılımlar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemleridir. İşletim sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar açılır açılmaz devreye girer ve otomatik olarak belleğe verileri yükler.

Uygulama yazılımlar; işletim sistemi yazılımları ile uyum içerisinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda çalışan, elektronik cihazlara yüklenerek çalışan programlardır. Örneğin; anti virüs programları, Office Programları, oyunlar ve benzeri gibi.

Programlama yazılımları ise işletim yazılımları ve uygulama yazılımlarının oluşturulması, oluşturulan yazılımların elektronik ve teknolojik cihazlar içerisine uyumlu bir şekilde yüklenmesi ve kullanıma hazır bir hale getirilmesi için gerekli olan yazılımlarıdır.

Sonuç olarak, her sektörde ihtiyaca göre yazılım türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işletmelerde ihtiyaç dahilinde yazılım tercihi yapılmalıdır.

35 Yıllık Deneyim ile Bilim A.Ş. Ürünleri

35 yıllık deneyimi ile Bilişim A.Ş., pek çok kamusal ve özel kuruluşun Yönetişim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama projelerinde sistem çözümleme, tasarım ve uygulama yazılımları geliştirmektedir.

Proje yönetiminde bütün zorluklarının üstesinden gelme özelliği ile ön plana çıkan Bilişim A.Ş., çağdaş teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan, yenilikçi ve dinamik bir kuruluştur.

Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları ile geliştirdiği özgün yazılım ürünlerine sahip olan Bilişim A.Ş.’nin yazılım ürünleri aşağıdaki gibidir.

  • Bilişim HR: İK Yönetim Sistemi; pek çok kamu ve özel sektörün önde gelen kurumunda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli platformlara entegre versiyonları bulunan sistem sayesinde yaklaşık yarım milyon çalışanın bordroları hesaplanmaktadır.
  • Bilişim ERP: Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi; özellikle endüstriyel üretim sektöründe bulunan kurumların iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlamaktadır. Kalite odaklı, web tabanlı ve bütünleşik bir yazılım ürü olan bu sistem üretim gerçekleşim bilgilerinin izlenmesini yenilikçi bir şekilde desteklemektedir.
  • Bilişim BI: Yeni Nesil Bilişim İş Zekası Sistemi; kolay kullanılır, zengin görsel raporlama ve çözümleme yeteneklerine sahip, gereksinim değişikliklerine hızlı uyum sağlayabilen bir sistemdir.
  • Bilişim Kamu HR: Kamu İK Yönetim Sistemi; kamu kurumlarında görev yapan ve farklı hukuki statülere sahip bütün personellerin işlemlerini kapsayan bir sistemdir.
  • MethodWizard: Profesyonel Yalın Üretim Yazılımı; standart operasyon sayfası hazırlamak ve operasyonları iyileştirmek amacıyla üreticiler düşünülerek tasarlanmış bir sistemdir.
  • Bilişim WSG: Web Servisi Güvenliği Yazılımı; güvenlik ve protokol uyumluluğu sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayarak en yüksek düzeyde izlenirlik sağlayan bir sistemdir.

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir