İşletmeler için doğru yazılım teknolojilerini seçmek, iş dünyasındaki yoğun rekabet ortamında değişimin sürekliliğini yakalamak ve kurumsal hedeflere uygun çözümler bulmak için oldukça önemlidir. Bu amaçlar doğrultusunda geliştirilen ERP yazılımları, işletmelere benzerleriyle rekabet etme ve kurumsal yönetimlerinde başarıya ulaşma avantajı sağlayan stratejik araçlardır. Ancak, işletmelerin ERP sistemlerine geçiş sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bu zorlukları açıklayacağımız yazımızda, ERP yazılımlarına geçişte en çok yaşanan zorlukları paylaşıyoruz…
ERP Nedir?
ERP yazılımlarına geçişte en çok yaşanan zorluklara geçmeden önce konuyla alakalı diğer yazılarımıza da göz atmanızı öneririz,
ERP Sistemlerine Geçiş Süreci
ERP yazılımları beraberinde birçok değişim meydana getirdiğinden dolayı ERP sistemlerine geçiş süreci de yorucu ve çok çaba gerektiren bir dönemdir. Gereksinim analizi ile başlayan bu süreç, ERP sistem seçimi ve ERP sisteminin kurulum süreci ile devam eder.
Bir yazılımın işletmenin sorunlarına çözüm olması için işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi gerekir. Bu nedenden dolayı ERP sistemlerini uygulamaya başlamanın ilk aşaması, işletmenin ne oranda böyle bir sisteme ihtiyacı olduğunun belirlenmesidir.
ERP sistemlerinin uygulanması işletmelere büyük bir esneklik ve verimlilik kazandırmaktadır. Fakat bu sistemlerin maliyetinin çok yüksek olması ve işletmelerin bu sistemlere zor uyum sağlamalarından dolayı uyarlama, geliştirme ve işletmeye entegrasyonu kolay olan bir süreç değildir. Bu nedenle doğru kararı vermek için işletmeler ihtiyaçlarını çok iyi belirlemeli ve bunlara en iyi cevabı veren paketi seçmelidir. Hatalı ERP yazılımı seçimi diğer süreçleri de önemli oranda etkileyeceğinden yanlış bir karar başarısızlığı getirecektir.
İşletmelerin ERP sistemine geçişi bilgi teknolojisi değişikliğinin yanı sıra organizasyonel bir değişiklik de içerir. Söz konusu organizasyonel değişimin belirlenen süreçlerde gerçekleştirilebilmesi için çok iyi planlanması ve uygulanması gereklidir.
Proje ekibi oluşturma, proje hedeflerinin belirlenmesi, iş süreçlerinin belirlenmesi, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, ERP sisteminin kurulmaya başlanması, eğitim, sistemi çalışır halde tutma sağlıklı bir ERP geçişi ve adaptasyonu için oldukça önem taşıyan aşamalardır.
En Çok Yaşanan Zorluklar
Değişim, her olayda olduğu gibi ERP’ye geçiş sürecinde de büyük zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. ERP’ye geçişte en çok yaşanan zorluklar; organizasyonel zorluklar, teknik zorluklar, yazılımdan kaynaklanan zorluklar ve beşeri zorluklar olmak üzere başlıca dört grupta incelenebilir.
İşletmenin yapısı ve işleyişiyle ilgili yaşanabilecek sorunlar organizasyonel zorluklardır.
Proje değerlendirme faaliyetinin yeterince yapılamaması, bütçe oluşturma sıkıntısı veya toplam sahip olma maliyetini hesaplamadan bütçe oluşturma, kurulum ekibinin sabit kalamaması, birimler arası uyumun sağlanamaması, iş süreçlerinin değiştirilme gerekliliği, kurulum esnasında üretimin durdurulamaması organizasyonel zorluklara örnek olarak verilebilir.
ERP sistemine geçişte iki önemli teknik zorlukla karşılaşılmaktadır. Bunlar: mevcut kullanılan sistemden yeni kurulan sisteme veri aktarımı ve altyapı yetersizliğidir.
Yazılımdan kaynaklı sorunlar; yazılım hataları, iş süreçleri ile yazılım arasındaki uyumsuzluklar, yazılıma ait dokümantasyon eksikliği, yazılım danışmanlık hizmetinin yetersizliği, kullanılan yazılımın yerel desteğinin yetersiz kalması vb. olarak sıralanabilir.
İşletmelerin hedefleri doğrultusunda kendilerine en uygun ERP yazılımını seçmesi, uygulama için stratejik bir yol haritası ve proje planı oluşturması, iş süreçlerini etkin bir şekilde tasarlaması, çalışanlarına gereken eğitimi vermesi, şirket içinde kültürel değişimi gerçekleştirmesi ERP’ye geçiş sürecine önemli oranda katkı sağlayacaktır.