Edit Content

ERP

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

İNSAN KAYNAKLARI

Firma Özelinde İk Yazılımı Ve Beklentileri Belirlemek

Büyük ya da küçük çoğu firma performans değerlendirme, performans yönetimi ve personel aradıkları iş pozisyonuna doğru kişiyi bulmak için İK yazılımı kullanmaktadır.

HR (Human Resources) yazılımı ya da Türkçe de bilinen ismiyle İnsan Kaynakları yazılımı adından da anlaşılacağı üzere insan kaynakları yönetiminde kullanılan bir yazılımdır.

Firmalar İK yazılımlarından farklı beklentiler bekleyebilir. Mesela, bir firma İK yazılımından bordrolarının düzenlenmesini beklerken başka bir firma ise İK yazılımından çalışanlarının çalışma saatlerini hesaplamasını bekleyebilir. Firmaların İK yazılımlarından beklentileri genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

Çalışanlarının verimliliğini artmasını

İşçi-işveren ilişkilerinin geliştirmesini

Yönetim ve personel maliyetlerinin düşürülmesini

İş gücü planlama ve kişi analizleri yapmasını

Zamandan tasarruf ettirmesini

Performans ve personel yönetimini sağlaması

Tabii ki bu saydıklarımız genel anlamda İK yazılımlarını amacıdır diyebiliriz. Fakat siz İK yazılımından firmanız özelinde daha farklı parametrelerde bilgi vermesini bekleyebilirsiniz.

Sektöre Özel İK Yazılımları

İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili piyasada çok çeşitli İK yazılım çeşitleri bulunur. Bu nedenle bu alanda rekabet oldukça yüksek olduğu için işletmeler yazılım tercihinde zorlanmaktadırlar. Burada yöneticiler için önemli olan, işletmenin ve işletmenin hizmet ettiği sektöre en uygun olan İK yazılımını tercih etmektir. Yazılımlar bütüncül insan kaynakları çözümlerinin yanında sistemsel veya sadece yasal gerekliliklere uygun olarak çözümler sunabilir.

Bu noktada BilişimHR, esnek İK anlayışı, kullanıcı dostu kullanım kolaylığı ve modüler altyapısı ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca bordro, izin, özlük, bütçe, işe alım ve kariyer planlama modülü gibi oldukça geniş olan modülleri ile işletmenizin hizmet ettiği sektöre tam uyum sağlayarak işlerinizi kolaylaştıracak ve firmanızı ileriye taşıma noktasında size destek olacaktır.

İK Yazılımı ve Kullanım Alanları

İK yazılımlarını firmanız için pek çok alanda kullanabilirsiniz. Bunları örneklerle daha anlaşılır bir şekilde açıklayalım.

Firmanız için işe alım sürecini tüm kademeleri ile İK yazılımları içinde bulunan işe alım modülüyle gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, açık pozisyonların belirlenmesi, özgeçmiş havuzlarının oluşturulması, firmanızda hangi departmanlarda çalışan eksikliği olduğu, iş görüşme sürecinin olumlu olanlarla sürece devam edilmesi ve olumsuz adayların ise kara listeye alınması gibi süreçleri yönetebilirsiniz.

Performans yönetimi sayesinde çalışanlarınızın performanslarını değerlendirebilirsiniz. Bu değerlendirme sonucunda çalışanlarınızı ödüllendirebilir ya da yeterli yetkinliğe sahip olmayanları ise gerekli eğitimlere gönderebilirsiniz. İK yazılımı içindeki performans değerlendirme modülü ile bu işlemleri yapabilirsiniz.

Eğitim modülü ile çalışanlarınızın eğitimlerini organize edebilirsiniz. Aynı şekilde işe yeni alınmış çalışanlarınız için şirketinizin kültürünü ve tanıtımını yapabilirsiniz.

Özlük modülü ile şirket çalışanlarını tanımlayabilir, çalışan bilgilerinin (adres, öğrenim durumu, iş deneyimi vs.) giriş, düzeltme ve görüntülemesi yapabilirsiniz.

Bütçe modülü yardımıyla yıllık personel bütçesini, farklı senaryolarla hazırlayabilirsiniz. Farklı ücret zamlarıyla, yeni dönem norm bilgilerine göre, personele ek gelir, eğitim gideri gibi bütçe kalemlerinin tüm şirket ya da düzenlenen belirli bir organizasyon dahilinde hesaplanabilmesini sağlar.

İK yazılımlarının kullanım alanları tabii ki bu kadarla sınırlı kalmaz. Bunlara ek olarak bordro modülü ile bordro işlerinizi kolaylaştırabilir ya da harcırah modülü ile şirket bünyenizdeki yurtiçi ve yurtdışı harcırahlarınızı yönetebilirsiniz. Bu örnekleri daha da arttırabiliriz çünkü İK yazılımları hemen hemen bütün sektörler için geliştirilmiş geniş bir modül aralığına sahiptir.

Bu yazımızda sizler için İK yazılımı ile ilgili olarak merak edilen soruları cevaplar verdik. Eğer sizde firmanızın verimini arttırmak ve bir yandan da tasarruf etmek istiyorsanız bir İK yazılımına yatırım yapmanızı tavsiye ederiz.

Bordro Yazılımları Yönetim Aşamasında Hangi Avantajları Sağlar?

Bordro Yazılımları; genel hatları ile personel yönetimi alanında katkıda bulunan bilgisayar tabanlı bir bilgi sistemidir. Personel yönetimi için gerekli olan tüm alanlarda katkı sağlayan bordro yazılımları çalışanlar için hazırlanmış bir yazılımdır.

Personelin nüfus, maaş, eş, kazanç, nakil, tasarruf ve borç bilgilerinin tutulduğu özlük kısmı bulunduran bordro yazılımları; hesaplarda kullanılan parametreleri kullanmaktadır. İşçilerin hepsinin hesap durumuna göre gruplandırılması sayesinde hesap parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklikten aynı gruptaki bütün işçilerin etkilenmesini sağlayan bordro yazılımları sayesinde işçinin genel bilgilerinde değişiklik yapmaya gerek duymadan yeni parametreler kullanma imkanı sağlamaktadır.

Sektöre Özel Yazılım Çözümleri

İş hayatında dijital dönüşüme adapte olan pek çok sektör, çeşitli araçların kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç dahilinde olan yazılımlarda, kendi içlerinde farklı yazılım çeşitlerine ayrılmaktadırlar.

Bu yazılım çeşitleri; işletim bilgi sistemi, uygulama yazılımlar ve programlama yazılımlar olarak üç gruba ayrılmaktadırlar.

İşletim sistemi yazılımları; bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve benzeri gibi teknolojik aletlerin açıldığı andan itibaren, kapandığı zamana kadar görev yapan geniş çaplı yazılım çeşididir. Bu yazılımlar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemleridir. İşletim sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar açılır açılmaz devreye girer ve otomatik olarak belleğe verileri yükler.

Uygulama yazılımlar; işletim sistemi yazılımları ile uyum içerisinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda çalışan, elektronik cihazlara yüklenerek çalışan programlardır. Örneğin; anti virüs programları, Office Programları, oyunlar ve benzeri gibi.

Programlama yazılımları ise işletim yazılımları ve uygulama yazılımlarının oluşturulması, oluşturulan yazılımların elektronik ve teknolojik cihazlar içerisine uyumlu bir şekilde yüklenmesi ve kullanıma hazır bir hale getirilmesi için gerekli olan yazılımlarıdır.

Sonuç olarak, her sektörde ihtiyaca göre yazılım türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işletmelerde ihtiyaç dahilinde yazılım tercihi yapılmalıdır.

35 Yıllık Deneyim ile Bilim A.Ş. Ürünleri

35 yıllık deneyimi ile Bilişim A.Ş., pek çok kamusal ve özel kuruluşun Yönetişim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama projelerinde sistem çözümleme, tasarım ve uygulama yazılımları geliştirmektedir.

Proje yönetiminde bütün zorluklarının üstesinden gelme özelliği ile ön plana çıkan Bilişim A.Ş., çağdaş teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan, yenilikçi ve dinamik bir kuruluştur.

Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları ile geliştirdiği özgün yazılım ürünlerine sahip olan Bilişim A.Ş.’nin yazılım ürünleri aşağıdaki gibidir.

  • Bilişim HR: İK Yönetim Sistemi; pek çok kamu ve özel sektörün önde gelen kurumunda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli platformlara entegre versiyonları bulunan sistem sayesinde yaklaşık yarım milyon çalışanın bordroları hesaplanmaktadır.
  • Bilişim ERP: Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi; özellikle endüstriyel üretim sektöründe bulunan kurumların iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlamaktadır. Kalite odaklı, web tabanlı ve bütünleşik bir yazılım ürü olan bu sistem üretim gerçekleşim bilgilerinin izlenmesini yenilikçi bir şekilde desteklemektedir.
  • Bilişim BI: Yeni Nesil Bilişim İş Zekası Sistemi; kolay kullanılır, zengin görsel raporlama ve çözümleme yeteneklerine sahip, gereksinim değişikliklerine hızlı uyum sağlayabilen bir sistemdir.
  • Bilişim Kamu HR: Kamu İK Yönetim Sistemi; kamu kurumlarında görev yapan ve farklı hukuki statülere sahip bütün personellerin işlemlerini kapsayan bir sistemdir.
  • MethodWizard: Profesyonel Yalın Üretim Yazılımı; standart operasyon sayfası hazırlamak ve operasyonları iyileştirmek amacıyla üreticiler düşünülerek tasarlanmış bir sistemdir.
  • Bilişim WSG: Web Servisi Güvenliği Yazılımı; güvenlik ve protokol uyumluluğu sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayarak en yüksek düzeyde izlenirlik sağlayan bir sistemdir.

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir