Hangi firmaların ERP yazılımı ihtiyacı vardır sorusu sık sık tartışılmaktadır. Sizler için bu sorunun cevabını verelim.
Firmanız büyüdükçe üretim ve satış artacak dolayısıyla izlenmesi gereken veri miktarı artacaktır. Bütün bu verilerin fiziksel olarak bünyenizde barındırmak, bu verileri ihtiyaç duyduğunuz bir anda birbirleri ile ilşkilendirmek, başlarda kolay gelse bile daha sonrasında içinden çıkılmaz bir hal alması kaçınılmazdır. Bu durumda bu süreç hem zaman kaybı hem maliyetli hem de yanlış karar vermeye açık hale gelmektedir.
Daha basit durumlarda dahi bu durumları göz önüne alarak bir karar verebilirsiniz. Bu durumlara örnek verecek olursak; ayın sonunda muhasebe işleriniz ile fazla vakit kaybediyorsanız, satış planınız gerçek verilerden çok tahmine dayalı ise, firmanız sipariş kapasitesine uyum sağlamakta güçlük çekiyor ve buna bağlı oalrak müşteri memnuniyetiniz düşüyorsa, deponuzdaki envanter miktarını anlık olarak öğrenemiyorsanız hatta acil durumlarda dahi bunu öğrenmek için belli bir vakit ve efor harcamanız gerekiyorsa, süreçlerinizin verimsiz olduğunu düşünüyorsanız ERP programlarına yatırım yapmak için fazla beklememenizi öneriniz. Ayrıca belirtmekte fayda var bunlar sadece yaşayabileceğiniz sıkıntılı durumlardan sadece bazıları.
Sorunun cevabından şu sonucu çıkarabiliriz; aslında hangi şirketlerin ERP programına ihtiyaç duyduğuna değil, ne zaman ERP programını kullanmaya başlaması gerektiğini anlaması gerekmektedir.
Kurumsal kaynak planlaması yani ERP, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken iş gücü, makine ve malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır.
ERP, firmanız için pek çok kolaylık sunmaktadır. Örneğin; uyumu sağlar, işlevselliği arttırır, çözüm üretir, hızlı karar almanızı sağlar, yönetimi kolaylaştırır, gelişmiş bir raporlama sunar, yasalara uymanızı sağlar ve entegrasyon kolaylığı gibi firmanız için daha sayamadığımız nice kolaylık sağlar.
ERP yazılımı kullanmayan firmalar aslında ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Zaman kaybı yaşanılan sorunlar arasında belki de en ciddi olanıdır. Verilerinizi düzenli, tek bir platformda ve ulaşılabilir bir şekilde tutabilmek oldukça önemlidir. Eğer birden fazla yazılım ile bu sorunu halledebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü birden fazla veri tabanı taşıyor olmanız demektir ki bu da işinizi kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştıracaktır. Bu veri kümelerini tek bir çatı altında toparlayan, gerçek zamanlı olarak kayıt altına alan, izleyen, analiz yapan ve anlık raporlayan tek sisteme sahip olduğunuzda zamandan ciddi anlamda tasarruf edebilirsiniz. Bu anlamda ERP yazılımlarına yatırım yapmak oldukça gereklidir.
Envarter kaybı olduğunda ve bu sürekli olarak yaşandığında fazla yani gereksiz sipariş verme durumu yaşanır. Bu durumda talebi yansıtmayan sipariş girişine ve stok fazlasına sebep olur. Günümüzde stok fazlası yaşanması durumu, manuel stok kontrolü yapan ya da birden fazla yazılım kullanan birçok şirketin yaşadığı bir sorundur. Oysa ki ERP yazılımları sayesinde eldeki stok durumunu stratejik olarak eritmenizi sağlamaktadır. Bunu sadece stok durumu olarak değil, operasyon maliyetini, konuma göre ürün durumu (renk, boy ve ürün stilleri gibi) ürünün ne olduğuna kadar bütün verileri eş zamanlı olarak analiz edip raporlamanızı sağlar.
İş gücü maliyeti hesaplaması, hangi departmanların verimli çalıştığı gibi firmanız için önemli cevaplardan mahrum kalabilirsiniz.
Çeşitli muhasebe hataları da EPR yazılımları kullanmayan firmalarda sık sık görülmektedir.
Bunlar gibi çeşitli birçok sorun sayabiliriz. Bu sorunları yaşamamak için ERP yazılımları kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu noktada BilişimERP ile iş süreçlerinizi tek bir çatı altında toplayabilirsiniz ve iş yönetiminize en uygun modüllerle firmanızı bütünleşik bir sistemle alanında uzman kişilerle birlikte yönetebilirsiniz.