Edit Content

ERP

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

İNSAN KAYNAKLARI

İşletmenizin Bir İK Yazılımı İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Teknolojinin gelişmesiyle bile istisnasız tüm şirketlerin en değerli kaynağı insandır. Bazı meslekler ölürken buna eş zamanlı olarak yeni yeteneklere ihtiyaç duyulan meslekler doğuyor. İşletmeler ise doğru yeteneği bünyesine katmak ve beraber çalışabilmek için birbirleri ile yarışıyor. Bu noktada işletmeler için hayati bir öneme sahip olan İnsan Kaynakları ortaya çıkıyor. 

İşletmeler için önemli bir departman olan İnsan Kaynakları Yönetiminde neden bir HR (Human Resources) yazılımı ya da daha çok bilinen adıyla İK yazılımına ihtiyaç duyarsınız? Bu sorunun cevabını şöyle verebiliriz:

İlk olarak az sayıda personele sahip olan firmalar İK yönetimi için basit programlar ya da kağıt kalem kullanabilir (Biz bunu tavsiye etmiyoruz.) fakat personel sayısının artması bu işi oldukça zorlaştıracak ve istenmeyen olumsuzlukların yaşanmasına sebep olacaktır. Bu noktada İK yazılımı ile personellerin izin yönetimi, özlük bilgilerin saklanması, bilgi güncelleme, ödemelerin takibi ve performans değerlendirme gibi birçok işi İK yazılımları ile daha profesyonel ve hatasız bir şekilde yapabilirsiniz. 

Bunlara ek olarak personel sayısının artmasına bağlı olarak firmaların performans yönetimi gelişmiş bir düzeyde olmalıdır. Çünkü yıllık/aylık hedefler doğrultusunda çalışanlara geri bildirim vermek ve hedeflere göre performans değerlendirmesi yapmak için mutlaka İK programları kullanılmalıdır.

İK Yazılımları ve Sunduğu Kolaylık

İK yazılımları firmanız ve çalışanlarınız açısından pek çok konuda kolaylık sağlamaktadır. İK yazılımlarının sunduğu kolaylıkları çeşitli örnekler verebiliriz. Bunlar:

Çalışanlarınızı daha iyi tanımanızı sağlar.

Karşılaşılan sorunların kısa sürede çözüme kavuşturur.

Maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltır.

Firmanızın içindeki iletişimin artmasını sağlar.

Uzaktan İK süreçlerini takip etmenize olanak sağlar.

İşten alınan tatmini yükseltir.

Çalışan ve insan kaynakları departmanlarının çapraz kontrolü sayesinde hataları engeller.

Zaman kaybını ciddi derecede düşürür.

Çalışanlar arasındaki bağı güçlendirerek birliktelik ve aidiyet duygusunu arttırır.

Mevzuatın gerekliliklerine uyulmasını sağlar.

Süreçlerin tamamı otomize edilir ve bu sayede verimlilik artar.

Bu şekilde daha birçok madde sayabiliriz.

Bunların dışında firmalar için işe alım sürecinde doğru pozisyon için doğruyu kişiyi bulmak çok kritik bir noktadır. Bu noktada İK yazılımları personel alımı yapılacak iş pozisyonu için yapılan başvurular arasından en uygununu seçmenize yardımcı olacaktır.

Kısaca İK programları işe alım, performans yönetimi ve personel yönetimi konusunda firmanıza tahmininizden daha çok yardımcı olmaktadır. İK yazılımları ile çalışan verimliliği ve buna paralel olarak iş verimi de artar. 

Ayrıca unutulmamalıdır ki, işverenler çalışanlarını paydaş olarak görmeli ve teknolojik tüm gelişmeleri onların daha verimli çalışması için kullanmalıdır.

İK Yazılımı Kullanmayan İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar

İK yazılımı kullanmayan işletmeler ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Ancak şunu belirtmemizde fayda var, İK yazılımı sadece büyük işletmeler için bir ihtiyaç değildir aynı zamanda küçük işletmeler içinde bir ihtiyaçtır çünkü küçük işletmeler de İK yazılımları ile çalışan verimliliğini ve buna paralel olarak iş verimini arttırabilir.

İK yazılımı kullanmayan işletmeler öncelikle çalışanlarından performanslarını tam değerlendiremez ve gereken verimi alamaz. Bu da çalışanlar arasında performansa dayalı bir ayrım yapamamanıza, her çalışandan istediğiniz verim alamamanıza bundan kaynaklı işletmenizin veriminin düşmesine neden olur.

İşletmenizin içinde iletişim eksikliği yaşanır.

İşe alım ve ücret yönetiminde sıkıntılar yaşarsınız.

Aynı zamanda mevzuata olan uygunluğunuzu bir yazılım ile kontrol etmedğiniz için herhangi bir hatanızda ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz.

Böyle sorunlarla karşılamamak için işletmenizin/firmanızın büyüklüğüne bakmadan bir İK yazılımı kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu noktada BilişimHR, gelişmiş işe alım yönetimi, bordro ve personel yönetimi gibi işletmeniz için ihtiyacınız olan özellikleri karşılamakta ve özlük modülü, izin modülü ve bütçe modülü gibi çeşitli modüller ile firmanız için doğru bir seçim olacaktır.

Bordro Yazılımları Yönetim Aşamasında Hangi Avantajları Sağlar?

Bordro Yazılımları; genel hatları ile personel yönetimi alanında katkıda bulunan bilgisayar tabanlı bir bilgi sistemidir. Personel yönetimi için gerekli olan tüm alanlarda katkı sağlayan bordro yazılımları çalışanlar için hazırlanmış bir yazılımdır.

Personelin nüfus, maaş, eş, kazanç, nakil, tasarruf ve borç bilgilerinin tutulduğu özlük kısmı bulunduran bordro yazılımları; hesaplarda kullanılan parametreleri kullanmaktadır. İşçilerin hepsinin hesap durumuna göre gruplandırılması sayesinde hesap parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklikten aynı gruptaki bütün işçilerin etkilenmesini sağlayan bordro yazılımları sayesinde işçinin genel bilgilerinde değişiklik yapmaya gerek duymadan yeni parametreler kullanma imkanı sağlamaktadır.

Sektöre Özel Yazılım Çözümleri

İş hayatında dijital dönüşüme adapte olan pek çok sektör, çeşitli araçların kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç dahilinde olan yazılımlarda, kendi içlerinde farklı yazılım çeşitlerine ayrılmaktadırlar.

Bu yazılım çeşitleri; işletim bilgi sistemi, uygulama yazılımlar ve programlama yazılımlar olarak üç gruba ayrılmaktadırlar.

İşletim sistemi yazılımları; bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve benzeri gibi teknolojik aletlerin açıldığı andan itibaren, kapandığı zamana kadar görev yapan geniş çaplı yazılım çeşididir. Bu yazılımlar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemleridir. İşletim sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar açılır açılmaz devreye girer ve otomatik olarak belleğe verileri yükler.

Uygulama yazılımlar; işletim sistemi yazılımları ile uyum içerisinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda çalışan, elektronik cihazlara yüklenerek çalışan programlardır. Örneğin; anti virüs programları, Office Programları, oyunlar ve benzeri gibi.

Programlama yazılımları ise işletim yazılımları ve uygulama yazılımlarının oluşturulması, oluşturulan yazılımların elektronik ve teknolojik cihazlar içerisine uyumlu bir şekilde yüklenmesi ve kullanıma hazır bir hale getirilmesi için gerekli olan yazılımlarıdır.

Sonuç olarak, her sektörde ihtiyaca göre yazılım türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işletmelerde ihtiyaç dahilinde yazılım tercihi yapılmalıdır.

35 Yıllık Deneyim ile Bilim A.Ş. Ürünleri

35 yıllık deneyimi ile Bilişim A.Ş., pek çok kamusal ve özel kuruluşun Yönetişim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama projelerinde sistem çözümleme, tasarım ve uygulama yazılımları geliştirmektedir.

Proje yönetiminde bütün zorluklarının üstesinden gelme özelliği ile ön plana çıkan Bilişim A.Ş., çağdaş teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan, yenilikçi ve dinamik bir kuruluştur.

Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları ile geliştirdiği özgün yazılım ürünlerine sahip olan Bilişim A.Ş.’nin yazılım ürünleri aşağıdaki gibidir.

  • Bilişim HR: İK Yönetim Sistemi; pek çok kamu ve özel sektörün önde gelen kurumunda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli platformlara entegre versiyonları bulunan sistem sayesinde yaklaşık yarım milyon çalışanın bordroları hesaplanmaktadır.
  • Bilişim ERP: Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi; özellikle endüstriyel üretim sektöründe bulunan kurumların iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlamaktadır. Kalite odaklı, web tabanlı ve bütünleşik bir yazılım ürü olan bu sistem üretim gerçekleşim bilgilerinin izlenmesini yenilikçi bir şekilde desteklemektedir.
  • Bilişim BI: Yeni Nesil Bilişim İş Zekası Sistemi; kolay kullanılır, zengin görsel raporlama ve çözümleme yeteneklerine sahip, gereksinim değişikliklerine hızlı uyum sağlayabilen bir sistemdir.
  • Bilişim Kamu HR: Kamu İK Yönetim Sistemi; kamu kurumlarında görev yapan ve farklı hukuki statülere sahip bütün personellerin işlemlerini kapsayan bir sistemdir.
  • MethodWizard: Profesyonel Yalın Üretim Yazılımı; standart operasyon sayfası hazırlamak ve operasyonları iyileştirmek amacıyla üreticiler düşünülerek tasarlanmış bir sistemdir.
  • Bilişim WSG: Web Servisi Güvenliği Yazılımı; güvenlik ve protokol uyumluluğu sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayarak en yüksek düzeyde izlenirlik sağlayan bir sistemdir.

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir