Günümüzün rekabet ortamında şirketlerin sürekliliğini ve verimli olmasını sağlayan şeylerin başında müşteri memnuniyeti geliyor. Müşteriye kaliteli bir müşteri deneyimi sunarak müşteri memnuniyetini sağlamak için ise şirket çalışanlarının doğru ve etkili bir biçimde çalışmaları geliyor. Bu durumun farkında olan artık birçok şirket çalışanlarından daha fazla verim alabilmek ya da çalışanlarının performansları ile ilgili iyileştirmeler ya da değişiklikler yapmak için düzenli olarak ik performans değerlendirme çalışmalarında çözüm arıyor.
Çalışana yönelik bir çok konuda karar verilmesine olanak sağlayan performans değerlendirme çalışmaları ise şirketlerin çalışanları ile ilgili bir çok konuda doğru, etkili ve ihtiyaca yönelik kararlar almasına olanak sağlıyor.
Şirketler tarafından belirlenen kriterlere göre bu yöntemlere başvurularak performans değerlendirmeleri yapılabilir. Performans değerlendirme kriterleri şirketin çalışanları ile ilgili elde etmek istediği verilere göre değişkenlik gösterebilir. Şirketin ihtiyacına göre kriterler çalışan performansı, çalışanların birbiri ile uyumu, çalışanların işyerinden beklentileri ya da çalışanların grup çalışmalarında ki performansları gibi belirli konularda detaylandırılabilir.
Performans değerlendirme şirket veya kurumların bir çalışanın yeteneklerinin, potansiyelinin, iş yerindeki davranışlarının, alışkanlıklarının ve işle ilgili diğer niteliklerinin diğer çalışanlar ile karşılaştırılmasıyla yapılan bir ölçüm sistemidir. Performans değerlemesi şirketler açısından çalışan ile arasında ki birçok detayı netleştirmek açısından oldukça önem taşımaktadır. Şirketler yaptıracakları doğru performans değerlendirmesi ile;
Gelişen teknoloji sistemleri şirketlerin her alanda hayatını kolaylaştırmaya devam ederken, performans değerlendirme programları ile bu konuda da şirketlere yardımcı oluyor. Yapay zeka tabanlı iş zekası sistemleri ile oluşturulan performans değerlendirme programları, insan kaynaklarının performans değerlendirme yöntemleri için ayıracakları zamandan tasarruf etmelerine olanak sağlarken aynı zamanda daha organize bir şekilde değerlendirme yapmalarını sağlar. Ayrıca Geleneksel performans değerlendirme yöntemlerinin aksine bu programlar değiştirilebilen algoritmalar ile şirketin belirlediği kriterleri değiştirerek çalışan performanslarını anlık ölçebilir ve anında geri bildirimler sağlayabilirler. Bu geri bildirimler sayesinde şirketler çalışanlarının performansı ile ilgili karar vereceği konularda objektif, hızlı ve doğru karar verirler.
Performans değerlendirmede kullanılan yöntem her ne olursa olsun doğru değerleme ve her çalışan için aynı geçerlilikte bir performans değerlendirmesi için belirli kriterler belirlenmesi gerekmektedir. Bu kriterler şirketin yönetici ve insan kaynakları ekibi tarafından şirketin performans değerlendirmesinden beklentisi ve şirketin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Performans kriterlerin belirlenmemesi, her çalışan için ayrı bir performans değerlendirmesine olanak sağlayacak bu da çalışanı kötü ve yetersiz hissettirmek dışında, performans değerlendirme sonuçlarının da tutarsız, yanlış ve eksik olmasına neden olacaktır.
Performans değerlendirme kriterleri şirketlerin beklentisine göre değişkenlik gösterse de kriterler genelde şunlar olmaktadır;
Çalışanın şirket ile uyumu; Şirket bünyesinde belirlenmiş yazılı veya sözlü ya da kendiliğinden oluşmuş kurum kültürüne uyum yeteneğinin ölçülmesi.
Takım çalışmasına yatkınlık; rutin iş akışı içerisinde ortak çalışma ortamı oluşturabilme, ortak hedefleri gerçekleştirebilme ya da hedeflenen ortak çalışmalarda gösterilen bireysel katılım ve performansın belirlenmesi.
Öğrenme ve kendini sürekli geliştirebilme; çalışanın çalışma esnasında ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerileri araştırma, kendini geliştirme ve bunu çalışmalarına yansıtabilme çabası.
Karar verme performansı; çalışanın kendi sorumlulukları ile ilgili inisiyatif alabilme bu inisiyatifi doğru ve hızlı kullanabilme becerisi.
Mesai saatlerine uyum; tanımlanan iş saatlerin dikkate almak, iş saatlerine uyarak çalışma disiplini oluşturmak.
Bu kriterler şirketin beklentilerine arttırabilir ya da detaylandırılabilir. Önemli olan şirketin etkili ve doğru sonuçlar alabilmesi için doğru kriterleri belirlemesidir.
Bilişim AŞ ekibi olarak bu yazımızda İK performans değerlendirme kriterleri nelerdir, performans değerlendirme nedir, performans değerlendirme programları nelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Performans değerlendirme programları hakkında daha fazla ve detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!