Yeni Nesil Çevik İş Zekası Sistemi
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi
İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi
Kamu İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi
Bordro Yazılımı
Yeni Nesil Çevik İş Zekası Sistemi
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi
İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi
Kamu İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi
Bordro Yazılımı
ERP yazılımları işletme içerisinde aşağıdaki işlevleriyle kullanılmaktadır;
Lojistik Planlaması: Satın alma, imalat ve dağıtım faaliyetleri işletmeler içerisindeki lojistik sistemini oluşturur. Talep, sipariş, teslim alma, depolama ve satış ile devam eden lojistik süreçlerinin planlanması ise işletmelerin lojistik planlamasının içeriğini oluşturmaktadır. ERP yazılımları lojistik planlamasını gerek düzenli gerekse düzensiz süreçler için organize edebilmektedir.
Üretim Süreçlerinin Standartlaştırılması: Üretim süreci, basitçe, bir dizi girdinin üretim faktörleri aracılığıyla bir dizi çıktıya dönüştürülme süreci olarak tanımlanabilir. ERP yazılımları bu süreçlerin tasarlanmasına ve standartlaşmasına katkı sağlamaktadır.
İnsan Kaynakları Yönetimi: İşletmelerin hedeflerine ulaşabilmeleri için gerekli olan işlevleri gerçekleştirecek yeterli sayıda vasıflı elemanın işe alınması, eğitilmesi, geliştirilmesi, motive edilmesi ve değerlendirilmesi işlemi insan kaynakları yönetimi olarak tanımlanmaktadır. ERP yazılımları diğer faaliyetler gibi insan kaynakları yönetimi uygulamalarını da kapsamaktadır. Bu çerçevede ERP yazılımlarında işe alma, bordro, organizasyon yönetimi, eğitim, performans değerlendirme ve kariyer planlama gibi uygulamalar yer alır.
Finansal Yönetim: Finansal yönetim, bir işletmenin belirli finansal hedeflere erişebilmesi için mali durumunun yönetilmesidir. Bununla birlikte işletmenin ihtiyaç duyduğu dış kaynakların ve sermayenin belirlenerek bu ihtiyaçların sağlanması ve ilgili fonların işletmeye fayda sağlayacak uygun varlıklara yatırılması da finansal yönetimin konusudur. Bunların gerçekleşebilmesi için işletme içi bilgi akışının seviyesi ve süresi büyük önem taşır. ERP yazılımları, bilgi akışını ve bilgiye ulaşımı hızlı bir şekilde gerçekleştirdiği için finans yöneticilerine büyük destek sağlamaktadır.
Faaliyet Bazlı Muhasebe: İşletmeler açısından, giderlerin faaliyet hacmiyle ilişkisi bakımından gruplandırılması, esnek bütçelerin hazırlanmasında, maliyet hacim kar analizlerinde ve giderlerin kontrolünde oldukça önemlidir. ERP yazılımları faaliyet bazlı muhasebe hareketlerini muhasebe modülüne, oradan da muhasebe bölümüne aktarmayı sağlamaktadır.
Üretim İstasyonları ile Direkt Bağlantı: ERP yazılımları, üretim istasyonlarıyla direkt bağlantı kurabilmekte, bu sayede anında müdahale ve diğer istasyonlara iş emirleri iletebilmektedir.
Kaynak Planlaması: İhtiyaçların çok olmasının yanında kaynakların kıt olması işletmeleri eldeki kaynakları en iyi şekilde kullanmaya itmektedir. ERP yazılımları kaynak planlaması özelliğiyle ihtiyaçları ve kaynakları hesaplar, mevcut kaynakların optimal bir biçimde kullanımını sağlamaya çalışır.
Veri İletişimi, Kontrolü ve Senkronizasyonu: Bilindiği gibi, bilgilerin tek bir veri tabanı kullanılarak tüm departmanlara ulaştırılması işletmeler açısından oldukça önemli bir ihtiyaçtır. ERP ile bilgilerin zamanında ihtiyacı olan departmana ulaşması, ulaşımının kontrol edilmesi ve bilgi gönderenle alıcı arasındaki senkronizasyonu sağlamak mümkündür.
Raporlama ve Süreç Analizi: ERP yazılımları istenilen bilgiye istenilen zamanda erişmeyi sağlar ve bu bağlamda raporlama ve süreçleri analiz etmede üst yönetime büyük kolaylıklar sunar.
Kurumsal Karar Desteği: Verilerin iletişiminin başarılı bir şekilde yapılabilmesi, raporlama ve süreç analizlerinin gerçekleştirilebilmesi kurumsal karar desteğinin sağlanmasında birer araç olarak düşünülebilir. Zamanında paylaşılan ve raporlanan bilgi, işletmelerin karar mekanizmasının çalışmasına da katkıda bulunmaktadır. ERP sistemlerine bu açıyla bakıldığında kurumsal karar mekanizmasını da içerisine almaktadır.
Süreç Kontrolü: ERP yazılımlarının temelinde işletmelerin temel iş süreçlerini birbirine entegre etmek olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla ERP sistemleri kullanılarak lojistik, satış, satın alma, finansman, üretim ve planlama gibi temel işlevlerin tek bir veri tabanı üzerinde birbirlerine bağlanması, bunun yanında bu işlevleri ve işlevleri oluşturan iş süreçlerinin kontrol edilmesi söz konusudur.