ERP Yazılımı Nerede Kullanılır?

ERP yazılımları, işletmelerin rekabet üstünlüğü elde etmesinde ve kurumsal yönetiminde ortaya çıkan stratejik araçlardır. ERP yazılımlarında amaç; bir işletmenin finans, insan kaynakları, üretim, satış ve pazarlama gibi departmanlarını tek bir yazılım sistemi altında toplayarak değişik departmanların ortaklaşa veri paylaşımını sağlamaktır.

ERP yazılımları; stok yönetimi, satış yönetimi, ödeme, satın alma yönetimi, ürün yönetimi, kalite yönetimi, insan kaynakları yönetimi, finans yönetimi, maliyet yönetimi, bakım onarım yönetimi gibi tekrar eden ve sürekli olan iş süreçlerini dijitalleştirerek yönetimini çok daha kolay hale getirir ve sahip olduğu işlevsellikle tüm sektörlerde kullanılır. Bir diğer ifadeyle ERP yazılımları dijital dönüşümün omurgasını oluşturur.

İşletmelerde bulunan departmanlar hem ortak hem de farklı bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Örneğin üretim departmanı, üretim faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilmek için stok seviyelerine, sipariş bilgilerine, hammadde tedarik sürelerine anında ulaşma ihtiyacı duyar. Aynı bilgilere pazarlama departmanı satış faaliyetlerini düzenleyebilmek için, satın alma departmanı hammadde ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmek için, muhasebe departmanı ise işletmenin finansal işlevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duyar.

İşletme içerisindeki bu bilgiler farklı departmanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bilgilerin tek bir veri tabanı kullanılarak tüm departmanlara ulaştırılması işletmeler açısından oldukça önemli bir ihtiyaçtır.  Bu noktada devreye giren ERP yazılımları, işletmede süregelen tüm bilgi akışının birleşip bütünleşmesini sağlar ve farklı departmanlarda çalışanların bu bilgilere eş zamanlı olarak ulaşmasına imkan sunar.