Stok yönetimi kısaca işletmeler için ihtiyaç duyulan hizmet ve ürünlerin finans durumu değerlendirilerek en optimum şekilde temin edilmesidir.
Küreselleşme olgusu, günümüzde her alanı etkilediği gibi ekonomiyi de etkisi altına almıştır. Ekonominin küreselleşmesiyle de hem büyük ölçekli işletmeler hem de küçük ve orta ölçekli işletmeler müşterilerin ihtiyaç ve taleplerine en hızlı şekilde cevap vermek istemektedir. Böyle bir rekabet ortamında işletmeler, maliyetlerini azaltarak kar elde edebilecekleri bir stok yönetimine ihtiyaç duymaktadırlar.
Stok yönetimi; işletmenin üretim, satış ve finansal şartlarını göz önünde bulundurarak, gereksinimlerin karşılanması için elde bulundurulması gereken ürünler arasında denge kurmak amacıyla yapılan, planlama, örgütleme ve kontrol işlemleridir. Stok yönetiminin amacı, istenilen ürünü arzu edilen zamanda hazır bulundurmak ve bunu işletmenin yapısına göre ekonomik olarak en uygun düzeyde gerçekleştirmektir.
Stok yönetimi ile stok hareketleri sürekli olarak kontrol edilebilmektedir. Stok yönetiminin en önemli noktası, her türlü stok yatırımına karşı en iyi hizmeti verebilmektir. İşletmelerin en iyi hizmeti verecek düzeye gelebilmesi için stoksuz kalma olasılığını en düşük oranda tutması ve karını en üst seviyeye getirecek şekilde stok yönetimi yapması gerekir.
Her işletme büyüklüğüne, üretim tipine, mali olanaklarına ve daha birçok faktöre göre oluşturduğu stok yönetim sistemini uygulamaktadır. Bu sistemler önceleri sayma ve gözle kontrol şeklinde iken bugün hem manuel hem de bilgisayara uyarlanmış çeşitli modellemeler geliştirilmiştir.
Başta gelişmiş yazılımlar olmak üzere, kağıt kalem, excel şablonları vb. yöntemler ile yapılır. Stok yönetiminin takibe dayalı bir yönetim şekli olması nedeniyle özel yazılımlar dışındaki yöntemler karışıklığa ve hataya neden olabilir. Excel şablonları ile yapılacak stok yönetimi nispeten küçük ölçekli firmalar için maliyetsiz bir yöntemdir ancak hacim büyüdükçe insan hatalarına çok açık olan bu yöntem de sorunlar çıkartacaktır.
Hem büyük ölçekli firmalar hem de orta ve daha küçük firmalar için en verimli ve doğru yönetim özel yazılımlar ile yapılmalıdır. Özel yazılımlar aşağıdaki başlıca özelliklerle kolayca yapılabilir;
BilişimERP’nn gelişmiş Stok Yönetimi Modülü ile izlenebilirlik ağacı altyapısı ile üretilen ürünün işemrinde kullanılan malzemelerin parti bilgilerine, bu giriş partisinin Giriş Kalite Kontrol, satınalma bilgilerine, ürünün işemrinde görev almış operatör ve süre bilgilerine, ürünün işemrinde yapılan ölçüm bilgilerine ve oluşan uygunsuzluk bilgilerine tek bir sorgu ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca işemrinde geçerli ürün resim revizyonlarına ve malzeme girişlerinde günlük belge olarak kaydedilebilen analiz sertifikalarına da kolayca ulaşılabilir. Tüm stok hareketleri parti bazındadır ve muhasebe odaklı yazılımlardaki gibi dönem bazlı değildir.