İş zekâsı, ham verileri istenilen hedefler doğrultusunda kullanıma hazır hale getiren sistemlerdir. Kısaca verileri anlamlı bilgilere dönüştüren sistemler şeklinde tanımlanabilir. İş zekâsı sistemleri büyük miktardaki verileri düzenleyerek yeni projelerin ortaya çıkmasını da sağlamış olur. İş zekâsı sisteminin etkin bir şekilde çalışabilmesi için birtakım verilere ihtiyaç vardır. Gelişmiş araçlarla çalışan iş zekâsı teknolojileri işinize ait geçmiş, şimdi veya geleceğe yönelik bilgiler edinmenize ve kararlar almanıza yardımcı olur. İş zekâsı teknolojilerinin genel işlevi raporlama, veri analizi ve mantıksal çözümlemedir. Günümüzde artan veri miktarıyla birlikte şirketlerin hızlı gelişen bu alanı yakalayabilmeleri için iş zekâsı teknolojilerini kullanmaları kaçınılmaz hale gelmiştir. Tüm verileri kullanılabilir hale getiren yeni nesil iş zekası sistemlerini kullanmak şirketlere yeni bakış açıları sunacaktır. Toplanan bilgiler daha sonra şirketlerinin büyümesine katkı sağlayacaktır. Bu durum şirketlerin stratejik karar verme süreçlerine de yansıyacaktır.
İş zekâsı, verileri işleyerek daha anlamlı ve kullanışlı hale getiren yöntemlere denir. Yeni nesil iş zekâsı globalleşen dünyada çağa ayak uydurmayı kolaylaştıran sistemlerdir. Hızla artan veri girişlerini daha sağlıklı düzenleyebilmeyi ve rekabet ortamında hızlı kararlar alabilmeyi sağlar. İşlenebilecek ham veri miktarının çok olduğu alanlarda iş zekâsı yazılımları kullanılabilir. Örneğin bankacılık, sigortacılık, kamusal hizmetler gibi alanlar kullanım alanlarından bazıları olarak karşımıza çıkar. İş zekâsı programları sayesinde sorunları kolayca tespit edebilir, hızlı ve etkili kararlar verebilirsiniz. Yeni nesil iş zekâsı sistemleri; verimliliği, görünürlüğü, hesap verilebilirliği arttırır. Genel bir bakış imkanı sunarak kolay analitik çözümler yapmanıza katkıda bulunur.
Şirketlerin büyük verilerini geniş bir bakış açısıyla görmeleri, verilerini analiz edip raporlaştırmaları hedefleri doğrultusunda ilerlemeleri için büyük önem taşır. Yeni nesil iş zekâsı yazılımları kullanarak yapacakları analizler şirketlere olumlu anlamda katkılar sunacaktır. Peki iş zekası ile veri analizi nasıl yapılır? Büyük miktardaki verileri işleyerek daha anlamlı bilgiler haline getiren iş zekâsı yazılımları ile veri analizi yapmak için öncelikle işletmelerin veri tabanlarından ham veriler alınır. Alınan bu veriler düzenlenir ve veri deposuna gönderilir. Kullanıcılar amaçları doğrultusunda bu verileri alabilir, sorgulama yapabilir, veri analizlerini raporlaştırabilir, ihtiyaç duydukları durumlarda kullanabilmek üzere depolayabilirler.
BilişimBI yeni nesil iş zekâsı teknolojileri içinde en zengin içeriklere sahip ve kolay kullanımı olan iş zekâsı sistemidir. Klasikleşmiş yöntemlerin aksine Bilişim BI ile farklı alanlardaki verilerinize kolayca ulaşabilir rapor ve analizlerinizi hızlı ve anlaşılır bir biçimde tasarlayabilirsiniz. Bu sayede Bilişim BI zamanınızı daha etkin kullanmaya da olanak sağlamış olur. Bilişim BI sayesinde tüm verilerinizi ortak bir alanda görebilir ve yorumlayabilirsiniz. Gelişmiş tablo ve veri sistemi ile çeşitli veri görselleştirme ve verilerinizi analiz etme imkanı sunar. Yeni nesil iş zekâsı Bilişim BI ile büyük veri yığınları içindeki önemli bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz.
Günümüzde işletmeler iş süreçlerinin devamlılığı için veriyi kullanır. Artan bilgi akışı nedeniyle birçok veri elde eden işletmeler için bu verilerin düzenlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi büyük önem taşır. İş zekâsı sistemleri yardımıyla işletmeler verilerini analiz edip raporlayabilir. Böylece artan rekabet ortamından ayrı kalmazlar ve daha sağlıklı ilerleme kaydederler. Bilişim BI, iş zekâsı sistemleri içinde belki de en kullanışlı yöntem olarak karşımıza çıkar. Şirketlere verilerine kolayca ulaşma imkanı sunarak gelişmelerini destekler.
Bordro Yazılımları; genel hatları ile personel yönetimi alanında katkıda bulunan bilgisayar tabanlı bir bilgi sistemidir. Personel yönetimi için gerekli olan tüm alanlarda katkı sağlayan bordro yazılımları çalışanlar için hazırlanmış bir yazılımdır.
Personelin nüfus, maaş, eş, kazanç, nakil, tasarruf ve borç bilgilerinin tutulduğu özlük kısmı bulunduran bordro yazılımları; hesaplarda kullanılan parametreleri kullanmaktadır. İşçilerin hepsinin hesap durumuna göre gruplandırılması sayesinde hesap parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklikten aynı gruptaki bütün işçilerin etkilenmesini sağlayan bordro yazılımları sayesinde işçinin genel bilgilerinde değişiklik yapmaya gerek duymadan yeni parametreler kullanma imkanı sağlamaktadır.
İş hayatında dijital dönüşüme adapte olan pek çok sektör, çeşitli araçların kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç dahilinde olan yazılımlarda, kendi içlerinde farklı yazılım çeşitlerine ayrılmaktadırlar.
Bu yazılım çeşitleri; işletim bilgi sistemi, uygulama yazılımlar ve programlama yazılımlar olarak üç gruba ayrılmaktadırlar.
İşletim sistemi yazılımları; bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve benzeri gibi teknolojik aletlerin açıldığı andan itibaren, kapandığı zamana kadar görev yapan geniş çaplı yazılım çeşididir. Bu yazılımlar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemleridir. İşletim sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar açılır açılmaz devreye girer ve otomatik olarak belleğe verileri yükler.
Uygulama yazılımlar; işletim sistemi yazılımları ile uyum içerisinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda çalışan, elektronik cihazlara yüklenerek çalışan programlardır. Örneğin; anti virüs programları, Office Programları, oyunlar ve benzeri gibi.
Programlama yazılımları ise işletim yazılımları ve uygulama yazılımlarının oluşturulması, oluşturulan yazılımların elektronik ve teknolojik cihazlar içerisine uyumlu bir şekilde yüklenmesi ve kullanıma hazır bir hale getirilmesi için gerekli olan yazılımlarıdır.
Sonuç olarak, her sektörde ihtiyaca göre yazılım türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işletmelerde ihtiyaç dahilinde yazılım tercihi yapılmalıdır.
35 yıllık deneyimi ile Bilişim A.Ş., pek çok kamusal ve özel kuruluşun Yönetişim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama projelerinde sistem çözümleme, tasarım ve uygulama yazılımları geliştirmektedir.
Proje yönetiminde bütün zorluklarının üstesinden gelme özelliği ile ön plana çıkan Bilişim A.Ş., çağdaş teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan, yenilikçi ve dinamik bir kuruluştur.
Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları ile geliştirdiği özgün yazılım ürünlerine sahip olan Bilişim A.Ş.’nin yazılım ürünleri aşağıdaki gibidir.