Dijital dönüşüm süreçlerini başarıyla uygulayarak işletmenizi rekabet ortamında bir adım öteye taşımak istiyorsunuz ve bunun için bir ERP yazılımını işletmenizde canlıya almaya karar verdiniz. Birçok içerikte ERP’nin devreye alma aşamasında riskler olduğunu okumak gözünüzü korkutabilir. Neyse ki bu yazımızda ERP risk faktörlerini nasıl saf dışı bırakabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.
Yazımıza geçmeden önce ERP yazılımları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “ERP Nedir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bir ERP projesinde temel hedef işletme süreçlerinin en doğru şekilde dijitalleştirilmesidir. Bunun için teknolojik yeterliliklere daha fazla önem göstermeniz çok doğaldır. Ancak teknolojik özelliklere odaklanma oranınız kadar aynı zamanda işletmenizin çalışanlarının bu değişime hazırlanması da başarı için önemli bir faktördür. Yeni bir teknolojiyi devreye almak çalışanlarınızın mevcut iş süreçlerini baştan yapılandırması ve yabancı olduğu bir sisteme entegre olmasını gerektirecektir. Bu geçiş sırasında insanların yeni teknolojiyi doğru bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli eğitim ve kaynağı sağladığınızdan emin olmalısınız.
Yeni bir ERP yazılımına karar verdiğinizde muhtemelen böylesine büyük bir proje için gerekli araştırmayı yapacaksınız. Araştırmanız sırasında göz önünde bulunduracağınız en önemli metrik ise ihtiyaçlarınız olmalıdır. Şirket işleyişinize en uygun yazılımı bulmak için ihtiyaçlarınız ve süreçleriniz size yardımcı olacaktır. ERP seçiminde hataları en aza indirmek için bu konuda geniş kapsamlı oluşturduğumuz e-book’u inceleyebilirsiniz.
Yeni bir teknolojiye geçerken eski alışkanlıklarınızdan kurtulmanız sizi başarıya götüren bir anahtar görevi görecektir. Eski iş süreçlerinizi gözden geçirerek nerelerde verimsizlikler olduğunu tespit etmeli ve sürecin tıkandığı noktalara yeni çözümler bulmalısınız. Bunu iş süreçlerinizin yeniden haritalandırılması olarak da görebilirsiniz. Bu sayede daha verimli bir iş akışı oluştururken modernize edilmiş bir şirket işleyişi de çıkartmış olacaksınız.
İş akışlarının yeniden tasarlanması ile birlikte ürün seçiminde sizin için neyin daha önemli olduğunu da öğrenmiş olacaksınız. Yeni iş süreçlerinize uyum sağlayabilecek yazılımları listelemeniz daha kolay olacaktır.
En önemli risk faktörlerinden biri de projeye yönetimin gönüllü olmaması veya proje hakkında yeterli şekilde bilgilendirilmemesidir. Yönetimin projeye sponsor olması ve yönetim de dahil olmak üzere tüm organizasyonun projeye dahil edilmesi ileride oluşabilecek risklere önlem olacaktır.
Yönetim tarafından projenize destek almak için bu yeni değişimin şirkete ne oranda katkı vereceğini, mevcut problemlerin neler olduğunu ve bu problemlere nasıl çözümler getireceğini iyi hazırlanmış bir sunum ile iletmeniz faydalı olacaktır. Projeniz için bütçe onayını aldığınızda sadece bu aşamada kalmadan bir ileri aşamaya geçmelisiniz. Yönetimin bu önemli proje için kaynak tahsis edebileceği bir kurul kurmasını sağlamanız projeniz için faydalı olacaktır.
Bu yazımızda bir ERP projesinin hayata geçirilmesi aşamasında yaşanacak risk faktörlerini ve bu risklerden nasıl kaçınabileceğinizi anlattık. ERP ve dijital dönüşüm gibi birçok konu başlığında ilham verici bilgiler almak için yeni yazılarımızı takip edebilirsiniz.