ERP, kurumsal kaynak planlaması anlamına gelmektedir. İşletmelerin ihtiyaç duydukları kaynakları etkin bir şekilde kullanabilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. ERP sistemi tüm verileri bütünsel olarak ele alır bu sayede işletmeler, farklı uygulamalar arasındaki bilgi akışını tek bir sistem üzerinden görebilir ve verilerini düzenleyebilir. ERP yazılımı işletmelere ait verileri raporlayarak tüm süreç hakkında bilgi sahibi olmayı kolaylaştırır. Birçok farklı kullanım alanına sahip olan ERP sistemleri işletmelerinizi rekabet ortamına göre düzenlemenize ve geliştirmenize yardımcı olur. Böylece daha verimli ve hızlı bir bilgi akışı sağlanır. Bu yazımızda sizler için ERP sistemlerini detaylıca ele aldık.
Kurumsal kaynak planlaması anlamına gelen ERP, işletmelerin finans, muhasebe, satış, insan kaynakları, müşteri ilişkileri gibi fonksiyonlarını bir arada toplayan ve bilgi akışı sağlayan bir uygulamadır. ERP sistemleri işletmelere ait kaynakların birleştirilip verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlar. Tüm bu faaliyetlerin yönetildiği ERP yazılımı içinde bağımsız olarak çalışan ve veri tabanı oluşturan birçok uygulama barındırır. Bunlar:
Bu uygulamalar tek tek çalışabileceği gibi birbirleriyle etkileşim halinde çalışarak veri depolar. İşletmeler, firmaları hakkında genel veya detaylı verilere ERP yazılımı kullanarak kolayca ulaşabilir. Farklı alanlardan gelen verileri bir araya getirerek toplar ve böylece ERP sistemleri veri analizini kolaylaştırıcı işlev gösterir. Bu analizler sonunda bilişim ERP ihtiyaca yönelik şekilde geliştirilerek verimliliğinizi arttırmayı hedefler. ERP yazılımı işletmeye ait tüm verileri raporlaştırdığı için işletme maliyetlerinde azalma sağlar aynı zamanda yönetim süreçlerinde hızlı karar almayı da kolaylaştırır. Bu sayede etkin zaman kullanımını da destekler.
Kurumsal kaynak planlaması, işletmelerin tüm verilerini bir araya getirerek, en üst düzeyde fayda alınması amaçlanarak tasarlanmış sistemlerdir. ERP yazılımları işletmelerin tüm bölümlerini birbirine bağlayan bir köprü görevi görür. Bu sayede farklı alanlar arasında güçlü bir uyum yakalanarak sürecin en verimli şekilde ilerlemesi sağlanır. ERP programları geliştirilirken ilk olarak üretim çevreleri için tasarlanmış olsa da günümüzde kullanım alanı oldukça genişlemiş bir sistemdir. ERP yazılımı hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyacağı bir sistemdir. Bu nedenle yalnızca üretim ve satış yapan firmalar değil birçok alanda aktif olarak kullanılabilir. Küçük, orta ve büyük işletmelerin yanı sıra kâr amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hükümetler de ERP yazılımını kullanabilirler. ERP yazılımı kullanılması daha güçlü bir bilgi akışı sağlayacağından dolayı tüm bu sektörlere büyük oranda etkili ve geliştirici katkılar sunacaktır.
ERP yazılımı ile planlama sürecine girmeden önce kapsamlı bir hazırlık yapılması önemlidir. Yapılacak ERP uygulamalarının başarılı sonuç verebilmesi için kurumun ihtiyaçlarının ve istenilen hedeflerin belirlenmesi gerekir. Birkaç aşamadan oluşan planlama sürecinin ilk adımı olarak belirlenen ihtiyaçlara uygun ERP yazılımı ve proje ekibi belirlenir. Daha sonra yazılımın teknik boyutları geliştirilir, oluşturulan bu sistem ve kullanım hedefleri arasında denge oluşturulur. Güçlü bir ERP sisteminin gelişen süreçlere, teknolojiye ve rekabet ortamına karşı uyum sağlaması önemlidir. Bunun için ERP yazılımı kullanılarak ihtiyaç duyulan kaynaklar belirlenir ve verimli bir şekilde kullanılması desteklenir.
Kurumsal kaynak planlaması (ERP), işletmelerin farklı alanlarında yer alan her bir veriyi birleştirip ortak bir veri tabanı şeklinde sunan sistemlerdir. ERP yazılımı ve bilişim ERP kaynakları kullanılarak belirlenen veriler ışığında işletmelerin ilerlemesi büyük ölçüde desteklenmiş olacaktır.