Bu yazımızda iş süreçlerinde adını sıkça duyduğumuz Kaynak Destekleme Fonu, kısaca KKDF, kavramının üzerinde duracağız…
Kaynak Destekleme Fonu (KKDF), gerçek veya tüzel kişi ayrımı yapılmaksızın kullanılan krediler ve vadeli yapılan ithalatlar üzerinden alınan, aynı zamanda ihracatın ve yatırımların teşviki amacıyla kurulan fonlardan birisidir.
KKDF uygulamada başka amaçların da gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır. Bunlar;
1988 yılından beri ülkemizde uygulanmakta olan KKDF, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı kredi kullandırımında anapara, faiz veya ithal edilen mal fiyatı üzerinden alınan ve bankalar tarafından tahsil edilerek Merkez Bankası’na devredilen bir değerdir. Bu ödeme şekillerinde malların fiili ithalinin gerçekleştirilmesinden sonra ithalat bedelinin ödenmesi suretiyle ithalatçının kredilendirilmiş olmasından dolayı fon kesintisi uygulanmaktadır. KKDF kesintileri genel bütçeye gelir olarak kaydedilmektedir.
KKDF kesintisinin yapıldığı kredili işlemler;
Aşağıdaki tabloda KKDF kesintisi oranları gösterilmiştir.
Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan | Tüketici kredilerinde: % 15; Diğer kredilerde: % 0 |
Bankalar ve finansman şirketlerinin yurt dışından sağladıkları kredilerde | % 0 |
Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları | TL kredilerde: % 3; Döviz ve altın kredilerinde: Ortalama vadeye göre % 0,5 ila 3 |
Vadeli ithalatta | % 6 |
KKDF kesintisi tüketici kredilerinde tahakkuk eden faiz tutarı üzerinden % 15 oranında yapılmaktadır.
Birinci taksit için KKDF hesaplama: (Faiz tutarı) X (KKDF oranı) = Kesinti tutarı
Konut kredilerinden KKDF kesintisi yapılmamaktadır.
Her ithalat KKDF’ye tabi değildir. Vadeli ithalat yapılası halinde vadeli ithalat bedeli üzerinden KKDF kesintisi uygulanır.
Yatırım malların ve ara malların ithalatında KKDF kesintisi yapılmamaktadır.
Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları TL kredilerde vadeye bakılmaksızın KKDF kesinti oranı % 3 olarak uygulanır.
Bankalar ve finansman şirketleri dışında Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları döviz ve altın kredilerinde KKDF oranı ise;
Bankalar ve finansman şirketleri tarafından kullanılan kredilerden kesilen KKDF bedelleri tahsil edildiği ayı izleyen ayın 15’inci günü akşamına kadar bankalar veya finansman şirketlerince “Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintileri Bildirimi” formu ile bildirilip ödenir. Vadeli ithalat işlemlerinde ise KDDF, ilgili gümrük idaresi tarafından ithalatçılardan tahsil edilir.
Yersiz ve fazladan ödenen KKDF kesintileri, kesintiyi yapan banka veya finansman şirketinin kurum vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine gerekli evraklar ile müracaat edilerek geri alınabilmektedir.