Gelişmiş bilgi teknolojilerinden biri olan ERP sistemleri, işletmelerin rekabet üstünlüğü elde etmesinde ve kurumsal yönetiminde ortaya çıkan stratejik araçlardır. Şimdi ERP Neden Gereklidir ? sorusunu detaylandıralım.
ERP yazılımların amacı; bir işletmenin finans, insan kaynakları, üretim, satış ve pazarlama gibi departmanlarını tek bir yazılım sistemi altında toplayarak değişik departmanların ortaklaşa veri paylaşımını sağlamaktır. Aynı zamanda, işletmenin iş yapış şeklini ve modelini de optimize etmektedir. Bu nedenle işletmelerin vazgeçilmezi niteliğindedir.
Şimdi, “ERP Neden Gereklidir?” sorusunun cevaplarına yakından bakalım.
ERP yazılımları işletmelerin parçalanmış sistemlerini birleştirmektedir. Bu sayede çalışanlar işleri için gerekli olan tüm bilgiye tek bir merkezi sistemden ulaşabilme imkanı elde ederler. Dolayısıyla zamanlarını daha verimli kullanırlar. Bununla birlikte işletmeler ERP ile kullanıcıların birçok sistemde eğitim alma ihtiyacını ortadan kaldırarak tasarruf etmektedir. Bu, eğitime harcanan maliyeti azaltmakla birlikte lojistik çabayı da azaltmaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, merkezi bir veri tabanı ERP’nin ayrılmaz parçasıdır. Söz konusu veri tabanıyla insandan kaynaklı hataları, sorunları, gecikmeleri, maliyetleri, projeler sırasında oluşacak herhangi bir tereddüt veya duraklamayı azaltmak mümkündür.
ERP ile iş süreçleri tamamen birbirlerine bağlanmaktadır. Satış siparişi, üretim, satın alma, stok, sevkiyat, muhasebe gibi tüm birimler bu sistemde işleri birbirlerine devredebilmekte, yönetim ise tüm bu hareketleri merkezi olarak izleyebilmektedir.
ERP yazılımları sahip olduğu merkezi veri tabanıyla istenilen bilgiye istenilen zamanda erişmeyi sağlar ve bu bağlamda raporlama ve süreçleri analiz etmede üst yönetime büyük kolaylıklar sunar.
ERP yazılımları ile rapor oluşturma, envanter seviyelerini izleme, zaman çizelgesi izleme ve siparişleri işleme gibi görevler otomatikleştiğinden çalışanların hata yapma olasılığı azalır, işletme içindeki üretkenliği ve verimliliği artar.
ERP yazılımı, müşterilerin siparişlerini karşılamak için gereken kaynakları alma, imal etme, sevk etme ve hesaplamak üzere belirleyip planlama imkanları sunar. Dolasıyla ERP için müşteri odaklı imalat yönetim sistemidir de diyebiliriz. Bununla birlikte ERP yazılımları, müşterilere daha kısa yanıt süresi sağlamaktadır. Bütün bu özellikler müşteri memnuniyetini de artırmaktadır.
Genişleyen envanter seviyelerini takip etmek ve izlemek büyük işletmelerdeki en büyük zorluklardan biridir. ERP yazılımları, tedarik zinciri sırasında envanterinizde sekmeleri tutmak için barkodlama, RFID etiketleri ve seri numaralarını kullanır. Bu araçlar, farklı depolardaki stok seviyelerini takip etmenize yardımcı olur, hangi malların taşınmakta olduğunu ve hangi malların raflarda bulunduğunu belirtir. Ayrıca, artan depo görünürlüğü, toplama, paketleme ve nakliye işlemlerini büyük ölçüde iyileştirerek tüm tahmine dayalı işlerin gerçekleşmesini önler.
ERP yazılımları, atölye alanı dahil olmak üzere tüm üretim istasyonlarıyla direkt bağlantı kurabilmekte, bu sayede anında müdahale ve diğer istasyonlara iş emirleri iletebilmektedir. Bununla beraber ERP yazılımları, kaynak planlaması özelliğiyle ihtiyaçları ve kaynakları hesaplar, mevcut kaynakların optimal bir biçimde kullanımını sağlamaya çalışır.
ERP yazılımları, tekrar eden ve sürekli olan iş süreçlerini dijitalleştirerek yönetimini çok daha kolay hale getirir ve sahip olduğu işlevsellikle tüm sektörlerde kullanılır. Başka bir ifadeyle, ERP yazılımları dijital dönüşümün omurgasını oluşturur.
İşletmelerde bulunan departmanlar hem ortak hem de farklı bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Örneğin üretim departmanı, üretim faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilmek için stok seviyelerine, sipariş bilgilerine, hammadde tedarik sürelerine anında ulaşma ihtiyacı duyar. Aynı bilgilere pazarlama departmanı satış faaliyetlerini düzenleyebilmek için, satın alma departmanı hammadde ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmek için, muhasebe departmanı ise işletmenin finansal işlevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duyar.
İşletme içerisindeki bu bilgiler farklı departmanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bilgilerin tek bir veri tabanı kullanılarak tüm departmanlara ulaştırılması işletmeler açısından oldukça önemli bir ihtiyaçtır. Bu noktada devreye giren ERP yazılımları, işletmede süregelen tüm bilgi akışının birleşip bütünleşmesini sağlar ve farklı departmanlarda çalışanların bu bilgilere eş zamanlı olarak ulaşmasına imkan sunar.