Her işletmenin çalışanlara işletmenin amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla onların yeteneklerini geliştirecek eğitim imkanlarını sağlaması oldukça önemlidir. Bu yazımızda “İnsan Kaynakları Eğitiminin Çalışanların Performanslarına Etkileri” üzerinde duracağız…
İnsan kaynakları eğitimi, işletmelerin ihtiyaç duydukları her türlü bilgi, beceri, davranış, tutum, karar alma ve alışkanları önceden belirleyip belirledikleri bu unsurlara uygun olarak ortaya koymaları gereken eğitim faaliyetlerini planlamaya yönelik olan çalışmalardır. Bu eğitimi işletme ve çalışan açısından ele alıp tanımlamak da mümkündür. İşletme açısından, işletmenin etkililik ve verimlilik açısından mevcut başarısını geliştirmeyi amaçlayan yönetim araçlarının tümüyken; çalışan açısından ise amaçlara ulaşma başarısını artırmaya yönelik çalışanların davranış, bilgi, yetenek ve güdülemelerini değiştirme ve geliştirme sürecidir.
İnsan kaynakları eğitiminin amacı, çalışanların eğitim programlarının temelindeki bilgi, beceri ve davranışlara sahip olmasını ve bunları günlük faaliyetlerinde kullanmasını sağlamaktır. Ayrıca, son zamanlarda rekabet üstünlüğü elde etmede eğitimin temel beceri geliştirmelerden daha fazla dikkate alındığı da gözlenmektedir. Yani eğitim, rekabet avantajı sağlamak için kullanıldığında entelektüel sermayeyi yaratma yolu olarak gösterilmektedir. Bunun yanında işletmeleri insan kaynağının eğitimine yönelten başka nedenler de bulunmaktadır. Bunlar ekonomik, toplumsal ve bireysel amaçlar olarak ayrılabilir.