Edit Content

ERP

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Kalite Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemi Hakkında Uzmanların Bilmesi Gerekenler

Günümüzde hangi alanda olursa olsun ürün veya hizmet veren tüm kuruluşlar müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak istemektedir. Bu amaç uğruna kuruluşlar çeşitli kalite sistemleri oluşturmakta ve kendilerine göre çeşitli kalite standartları belirlemektedir. Kuruluşlar sistemlerini ve standartlarını belirli bir seviye de tutmak için kuruluşların amaçları ve faaliyetleri için kalite yönetim sistemleri belirlemektedir. Peki kalite yönetim sistemi nedir? Kalite yönetim süreci nasıl ilerletilmelidir? Yazımızda bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Kalite yönetim sistemi; organizasyon, insan kaynakları, ekipman, satın alma ve stok kontrolü, süreç kontrolü, dokümanlar ve kayıtlar, bilgi yönetimi, olayların yönetimi, süreç iyileştirme, hizmet ve memnuniyet ile tesisler ve güvenlik ile ilgili tüm yönetim faaliyetlerini ve süreçleri kapsar.

Kalite yönetim sistemi, bir organizasyonun hedeflerine ulaşmak için uyguladığı planlı ve sistematik faaliyetlerdir. Sistemin temel anlayışı müşteri memnuniyeti üzerinedir. Yani müşterilerin beklentilerini ve sektörel ihtiyaçları karşılamaktır.

Kalite yönetim sistemi, bu amacın gerçekleşmesi için organizasyondaki faaliyetlerin planlı ve programlı bir hale getirilmesini sağlar. Bir ürün ya da bir hizmet ne kadar mükemmel olursa olsun müşterilerin ihtiyaç ve gereksinimlerine temas etmiyorsa, kalite konusunda beklentilerin altında kalır.

Kalite yönetim sistemi organizasyondaki faaliyetlerin kalite standartlarına olan uygunluğunu inceler ve organizasyon faaliyetlerinin süreç ve aşamaları ile ilginir. Genel bir bakış açısı ile iş faaliyetlerin yasal düzenlemelere uygun olup olmadığını tespit eder. Bunun yanında kalite yönetim sistemi genel kriterleri belirler fakat sorgulaması yapılarak eğer ihtiyaçlara cevap veremiyorsa revize edilebilir. Yani günümüzde kalite standartlarına uyan bir ürün ya da hizmet seneler sonra ihtiyacı aynı şekilde karşılamaya devam edecek diye bir kanun yoktur, gerektiğinde güncel kalite yönetim sistemi standartları ile ürün ya da hizmetin kalite standartlarında revizyona gidilmesi gerekmektedir.

Kalite Yönetimi Süreci Nasıl İlerletilmelidir?

Kalite yönetim sistemi müşteri talepleri ile başlar ve ürünün tasarımından maliyetine kadar olan tüm süreçleri kapsar. Kalite yönetimi; planlama, kontrol ve geliştirme olarak 3 temel süreçten oluşmaktadır. Şimdi bu süreçleri tek tek ele alalım.

Kalite planlama, burada öncelik olarak müşteri istekleri belirlenir. Bu istekleri belirlemek için ‘‘Müşterileriniz kimler? Müşterilerinizin ve çalışanlarınızın istek ve beklentileri neler? Kalite politikalarınız, hedef ve amaçlarınız neler? ’’ gibi sorular sormanız gerekmektedir. Beklentiler belirlendikten sonra, beklentileri karşılayacak ürün ve hizmetler üretilerek minimum olası maliyeti kapsayan kalite planları oluşturulur. Sonrasında sürecin tasarımı ve sürecin çalışabilir hale gelmesi amaçlanmalıdır.

Kalite Kontrol, bu süreçte performans standartları belirlenir ve ölçüm yapılır. Ürün ve hizmetlerin, sahiplerine ulaştırılmadan önce beklentileri karşılayıp karşılayamadığı uygun yöntemlerle inceleyip test edilmesi ve yetersizliklerin önlenmesi amaçlanır. Eğer istenilen performans elde edilemiyorsa düzeltici önlemler alınmalıdır. Buradaki amaç, kalitenin sürekli denetim altında tutulmasıdır.

Kalite geliştirme, kalite planlaması içerisinde çözüm bulunan soruların yanıtlarını faaliyete dökmeniz gerekmektedir. Ayrıca sorunları önlemek için bir ekip oluşturulmalıdır. Ortaya çıkan çözümler kurum kültürüne dönüştürülmelidir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde sürekli iyileştirme yapılacak şekilde bir anlayış benimsenmelidir.

Yazımızdan da anlaşılacağı üzere hangi alanda olursa olsun ürün veya hizmet veren kurumlar için Kalite Yönetim Sistemi gereklidir çünkü müşteri mutluluğu sağlama imkanı verir. Ayrıca üretilen ürün veya hizmetin sürekli olarak müşterinin ihtiyaçlarına dokunmasını sağlayarak sürekli güncelleşen pazarda kurumun kendisine yer bulmasını sağlar. Buna ek olarak Kalite Yönetim Sistemi sayesinde çalışanlar da amaçlarını tam anlayacak ve çalışanların verimi de artacaktır.

Bordro Yazılımları Yönetim Aşamasında Hangi Avantajları Sağlar?

Bordro Yazılımları; genel hatları ile personel yönetimi alanında katkıda bulunan bilgisayar tabanlı bir bilgi sistemidir. Personel yönetimi için gerekli olan tüm alanlarda katkı sağlayan bordro yazılımları çalışanlar için hazırlanmış bir yazılımdır.

Personelin nüfus, maaş, eş, kazanç, nakil, tasarruf ve borç bilgilerinin tutulduğu özlük kısmı bulunduran bordro yazılımları; hesaplarda kullanılan parametreleri kullanmaktadır. İşçilerin hepsinin hesap durumuna göre gruplandırılması sayesinde hesap parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklikten aynı gruptaki bütün işçilerin etkilenmesini sağlayan bordro yazılımları sayesinde işçinin genel bilgilerinde değişiklik yapmaya gerek duymadan yeni parametreler kullanma imkanı sağlamaktadır.

Sektöre Özel Yazılım Çözümleri

İş hayatında dijital dönüşüme adapte olan pek çok sektör, çeşitli araçların kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç dahilinde olan yazılımlarda, kendi içlerinde farklı yazılım çeşitlerine ayrılmaktadırlar.

Bu yazılım çeşitleri; işletim bilgi sistemi, uygulama yazılımlar ve programlama yazılımlar olarak üç gruba ayrılmaktadırlar.

İşletim sistemi yazılımları; bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve benzeri gibi teknolojik aletlerin açıldığı andan itibaren, kapandığı zamana kadar görev yapan geniş çaplı yazılım çeşididir. Bu yazılımlar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemleridir. İşletim sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar açılır açılmaz devreye girer ve otomatik olarak belleğe verileri yükler.

Uygulama yazılımlar; işletim sistemi yazılımları ile uyum içerisinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda çalışan, elektronik cihazlara yüklenerek çalışan programlardır. Örneğin; anti virüs programları, Office Programları, oyunlar ve benzeri gibi.

Programlama yazılımları ise işletim yazılımları ve uygulama yazılımlarının oluşturulması, oluşturulan yazılımların elektronik ve teknolojik cihazlar içerisine uyumlu bir şekilde yüklenmesi ve kullanıma hazır bir hale getirilmesi için gerekli olan yazılımlarıdır.

Sonuç olarak, her sektörde ihtiyaca göre yazılım türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işletmelerde ihtiyaç dahilinde yazılım tercihi yapılmalıdır.

35 Yıllık Deneyim ile Bilim A.Ş. Ürünleri

35 yıllık deneyimi ile Bilişim A.Ş., pek çok kamusal ve özel kuruluşun Yönetişim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama projelerinde sistem çözümleme, tasarım ve uygulama yazılımları geliştirmektedir.

Proje yönetiminde bütün zorluklarının üstesinden gelme özelliği ile ön plana çıkan Bilişim A.Ş., çağdaş teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan, yenilikçi ve dinamik bir kuruluştur.

Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları ile geliştirdiği özgün yazılım ürünlerine sahip olan Bilişim A.Ş.’nin yazılım ürünleri aşağıdaki gibidir.

  • Bilişim HR: İK Yönetim Sistemi; pek çok kamu ve özel sektörün önde gelen kurumunda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli platformlara entegre versiyonları bulunan sistem sayesinde yaklaşık yarım milyon çalışanın bordroları hesaplanmaktadır.
  • Bilişim ERP: Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi; özellikle endüstriyel üretim sektöründe bulunan kurumların iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlamaktadır. Kalite odaklı, web tabanlı ve bütünleşik bir yazılım ürü olan bu sistem üretim gerçekleşim bilgilerinin izlenmesini yenilikçi bir şekilde desteklemektedir.
  • Bilişim BI: Yeni Nesil Bilişim İş Zekası Sistemi; kolay kullanılır, zengin görsel raporlama ve çözümleme yeteneklerine sahip, gereksinim değişikliklerine hızlı uyum sağlayabilen bir sistemdir.
  • Bilişim Kamu HR: Kamu İK Yönetim Sistemi; kamu kurumlarında görev yapan ve farklı hukuki statülere sahip bütün personellerin işlemlerini kapsayan bir sistemdir.
  • MethodWizard: Profesyonel Yalın Üretim Yazılımı; standart operasyon sayfası hazırlamak ve operasyonları iyileştirmek amacıyla üreticiler düşünülerek tasarlanmış bir sistemdir.
  • Bilişim WSG: Web Servisi Güvenliği Yazılımı; güvenlik ve protokol uyumluluğu sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayarak en yüksek düzeyde izlenirlik sağlayan bir sistemdir.

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir