İşletmeniz ERP İçin Hazır Mı?

İşletmeler varlıklarını sürdürüp ayakta kalabilmek için küreselleşme ve müşteri tepki süreleri gibi rekabet unsurlarına uyum sağlamak durumundadır. Çünkü işletmelerin küresel ortamda konumlarını koruyabilmeleri için yeniliklere önem vermesi, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili bir biçimde kullanması gerekmektedir. Bu çerçevede birçok üretici işletme insan hatalarından kaynaklanan sorunları, gecikmeleri, kaçan fırsatları, artan maliyetleri azaltmada ERP sistemlerinin yardımına başvurmaktadır. ERP, tüm işletmeler için artık neredeyse olmazsa olmaz bir hal almıştır.

ERP Sistemlerinin Ortaya Çıkış Nedenleri

  • Küreselleşme ve uluslararası rekabet,
  • Bilgi teknolojisinin sağladığı yeni imkanlar,
  • Uluslararası dağıtım zincirlerinin yaygın ve daha etkin kullanılır hale gelmesi,
  • Çok tesisli işletmelerin iyi idare ve kontrol edilmesi ihtiyacı,
  • Ürün ve üretim politikalarındaki rekabete bağlı değişmeler vb.

İşletmeleri ERP Kullanmaya İten Nedenler

İşletmeleri ERP kullanmaya iten birçok neden vardır. Aşağıdaki maddelerde bu nedenler sıralanmıştır;

  • Arka plandaki işlerin otomasyonu,
  • İş süreçleri arasında daha iyi koordinasyon sağlama isteği,
  • İş süreçlerinde iyileşme beklentisi,
  • İş esnekliğini artırmak,
  • Verimliliği artırmak,
  • İş süreçlerini yeniden yapılandırmak,
  • Tedarik zincirini ve stokları optimize etmek,
  • Coğrafi olarak birbirinden uzak tesisler arasındaki koordinasyonun sağlanması,
  • İşletmenin farklı departmanları arasında terminoloji birliğinin sağlanması,
  • Bilgi teknolojisi altyapısını yönetmeyi kolaylaştıran tek bir sistemin varlığı,
  • İşletme kararlarında iyileşme sağlanması için bilgiye kolay ulaşma ihtiyacı,
  • İşletme maliyetlerinde azalma beklentisi,
  • Süreçlerde müşterilerin katkısının artırılması beklentisi,
  • İşletmenin departmanları arasındaki bütünleşme ihtiyacı vb.

İşletmelerin ERP Seçim Kriterleri

ERP sistemi seçimi için işletmeler açısından bazı genel kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler; ihtiyaca uygunluk, kurumsal hedeflere uygunluk, iş süreçlerine uygunluk, üst yönetimin desteği, uygulama süresi, uygulama maliyetleri, satıcının pazardaki durumu, satış sonrası destek, süreç iyileştirmeye katkısı, yeniliklere açıklık, web tabanlı kullanım özelliği, uygulanabilirlik ve danışmanlık, sistem tedarikçileri, diğer bilgi sistemleri ile entegrasyon, esneklik, kullanım dili, işletme organizasyon yapısına uygunluk, çalışan personelin sisteme uyumu, güvenilirlik, e-iş ve e-ticarete uygunluk olarak sıralanabilir.

Neden ERP?

İşletmeler günümüzde yoğun bir rekabet ortamında yer almaktadır, bununla birlikte küreselleşme ve kısalmış ürün pazar ömrü kavramlarıyla da karşı karşıyadır. Küreselleşme olgusu rekabeti görülmemiş boyutlara getirmiştir. İşletmeler ayakta kalabilmek ve gelişebilmek için söz konusu rekabet koşullarına ayak uydurmak zorundadır. Böyle bir rekabet ortamında başarılı olabilmek için ise endüstrideki en iyi ve en güncel uygulamalar takip edilmelidir.

Finans, pazarlama üretim, insan kaynakları gibi işletme bölümleri esnekliklerini kaybetmeden daha yüksek seviyede entegrasyon ile çalışmaya ihtiyaç duymaktadır. ERP yazılımları işletme içindeki tüm fonksiyonları, malzeme, bilgi ve finansal kaynak akışlarını bir ortak veri tabanında otomatikleştiren entegre kurumsal bilgi sistemleridir. Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler çağdaş bir sistem olan ERP yazılımlarının gündeme gelmesini sağlamıştır.

Özetle, ERP yazılımları üç temel gelişmenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu üç gelişme, işletmelerin ERP’ye ihtiyaç duymasına neden olmuştur. Aşağıda söz konusu üç gelişme açıklanmıştır;

Pazar (Pazarlarda yaşanan doymuşluk, nitelik ve nicelik olarak değişen sürekli talep sayısı, serbest piyasa ekonomisini engelleyen koşulların ortadan kalkması, yoğun rekabet, iç pazarlarda kuvvetlenme, dış pazarlara açılma isteği)

Teknoloji (Esnek yazılımlar, bilgi-işlem tabanlı networkler, bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, çalışanların bilgisayar kullanımındaki becerilerinin artması)

Organizasyonel yapıdaki değişmeler (Müşteri odaklı yönetim, işlerin mümkün olduğu kadar alt kademelerde yoğunlaşmasını esas alan yönetim biçimi, stratejik ve merkezi faaliyetlere daha fazla zaman ayırma isteği, yönetim kademelerinin azaltılması, toplam kalite yönetimi anlayışı ile kontrol faaliyetlerinin en aza indirilmesi, fiziki olarak dağınık imalat merkezleri, uluslararası dağıtım zincirleri)

ERP yazılımları ile işletmeler rekabet ortamında planlı, kontrollü, verimli ve fonksiyonel iş yönetimi sistemleri kurarak başarıya ulaşabilirler. Bilgi sistemlerini etkili bir biçimde kullanan, iş süreçlerini optimize etmeyi hedefleyen ve yeni yaklaşımları uygulayan işletmeler rakipleri karşısında bir adım öne geçebilme avantajına sahip olurlar.