Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, artan müşteri talepleri, yeni rakipler iş dünyasını oldukça karmaşık bir hale getirmektedir. Müşteriler sürekli daha yeni mamuller aradıkça mamullerin ömürleri gittikçe kısalmaktadır. Küresel rekabetin baskısında kalan işletmeler üretim sistemlerini değiştirmişler, buna paralel olarak maliyet yönetimi daha önemli bir hale gelmiştir. Bu yazımızda maliyet kavramından yola çıkarak “Maliyet Yönetimi Nedir?” sorusunu cevaplayacağız…
Maliyet yönetimini daha iyi anlayabilmek için öncelikle maliyet kavramının açıklanması gerekmektedir.
Kısaca tanımlayacak olursak, bir ürünün üretilmesi için harcanan giderlerin tümüne “maliyet” denir. Başka bir deyişle, ürünün üretim aşamasından pazarlama aşamasına kadar gelen bütün süreçlerde oluşan giderler maliyettir diyebiliriz. Dolayısıyla üretimle ilgili herhangi bir harcamanın maliyet olarak kabul edilmesi için para ile ifade edilebilen bir değer taşıması gerekmektedir.
Maliyet yönetimi, ürün maliyetlerini doğru tespit etmek, üretim süreçlerini geliştirmek, israfı önlemek, maliyet unsurlarını belirlemek, gelir- gider kontrolünü gerçekleştirmek ve işletmenin stratejilerini oluşturmak için faaliyetlerin yönetimi ve kontrolü olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan yola çıkarak maliyet yönetimi, maliyetlerin planlanmasını, yönetimini ve azaltılmasını hedefler denilebilir.
Olabildiğince doğru bir mamul ve hizmet maliyeti yapmak, mamul ya da hizmetlerin yaşam seyri performansının değerlendirmesini yapmak, süreç ve faaliyetleri doğru anlamak ve değerlendirmek, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini belirlemek maliyet yönetiminin öncelikli amaçlarındandır. Bunların yanında faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini belirlemek, maliyetleri kontrol etmek ve yönetmek, maliyet yapılarını en elverişli duruma getirmek, performans değerlendirmesine olanak sağlamak, gelişen teknolojilerin biçimlendirdiği yeni ortamlar ile uyum sağlamak da maliyet yönetiminin amaçları arasındadır.
Yazılanları toparlayacak olursak, küreselleşme ve teknolojik gelişmeler ile işletmelerin yeni ya da ellerindeki mevcut mamullere yeni özellikler katma isteği rekabeti artırmıştır. İşletme yöneticileri maliyeti düşürerek çok miktarda değil, müşterilerin beğeni ve talepleri doğrultusunda üretim yapmaya odaklanmışlardır.
Bu bağlamda BilişimERP, sahip olduğu Tanımlamalar (Maliyet Dönem, Masraf Yerleri/ Harcama Kalemleri, Dağıtım Anahtarları), Malzeme Maliyetleri, Maliyet Hesaplamaları ve Maliyet Analizi İşlemleri özellikleri ile maliyet yönetimi faaliyetlerinizi etkin şekilde yönetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca MethodWizard ile israf ve kayıplar analiz edilerek odaklanmış iyileştirme faaliyetleri koordine edilir. Böylelikle operasyon süreleri kısaltılabilir, maliyetler düşürülür, verimlilik ve kapasite artışı sağlanır.