Edit Content

ERP

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Neden Stratejik Yönetim Uygulanmalıdır? A’dan Z’ye Tüm Ayrıntılar

Herhangi bir alanda, herhangi bir işletme için rekabetsiz bir ortam düşünmek imkansızdır. Pek çok firma hizmet sunduğu alanda önde gelen işletmelerden biri olmak ya da rekabet yarışına katılmak için kendisini sürekli geliştirmektedir. Bu gelişim sürecinin iyi yönetilmesi, planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Bu da ancak doğru bir stratejik yönetim ile mümkündür. Peki stratejik yönetim nedir ve neden önemlidir? Bu yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Stratejik Yönetim Nedir?

Stratejik yönetim, örgütlerin mevcut durum misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe dair vizyon oluşturmaları, bu vizyona uygun amaçlar ile bunlara ulaşmayı sağlayacak hedef ve stratejiler belirlemeleri, ayrıca ölçülebilir kriterler geliştererek performanslarını izleme ve değerlendirme sürecini ifade eden katılımcı ve ensek bir yönetim yaklaşımıdır. Strateji kavramı, örgüte yön vermek ve rekabet üstünlüğünü sağlayacak amaçların belirlenmesi, bu amaç uğrunda faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlemesi süreci olarak tanımlanabilir. Yönetimin ise, örgütün amaçlarını gerçekleştirebilmesi için, yapılması gereken faaliyetlerin planlanması, koordinasyonu, uygulanması ve kontrol edilmesi diyebiliriz.

Bu açıklamalardan hareketle stratejik yönetim, örgütün dış çevresiyle olan ilişkileri düzenlenmesi ve amaçlar uğruna yapılacak faaliyetlerin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, koordinasyonu ve kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir.

Stratejik yönetimin temel amaçlarından bahsedecek olursak;

Stratejik yönetim, uzun dönemdeki faaliyetlere ve nihai sonuçlara ulaşmayı hedefleyen bir işletim yönetimi sürecidir.

Uzun dönemde faaliyetlerini amaçları uğruna devam ettirebilmek için kendisini tehdit eden çevresel unsurları inceleyerek uygun önlemler almaya yöneliktir.

Uzun dönemde varlığını sürdürebilmek ancak rekabet üstünlüğü sağlayacak faaliyetlerle başarılacağının farkındadır. Sürdürülebilir rekabet üstünlüğü ve ortalama kâr üzerinden getiri elde edilebilecek iş ve faaliyet konularını inceleyerek işletme için bunları sağlamaya yöneliktir.

Bu bilgilerden yola çıkarak stratejik yönetim süreci için bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreç diyebiliriz. Bu süreç etkili ve verimli olmalıdır.

Hedeflenen sonuçlara varmak için stratejik yönetim süreci, yönetimin 4 işlevini (planlama, organize etme, yürütme ve kontrol) kullanır.

Stratejik yönetim için kısaca bir organizasyonun amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için kararlar verilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesidir diyebiliriz.

Stratejik Yönetim Önemi

Bir önceki başlığımızda stratejik yönetim nedir sorusunun cevabını vermiştik. Şimdi ise stratejik yönetimin öneminden bahsedelim.

Stratejik yönetim uzun vadeli planlar içermektedir. Bu sayede kişilere uzun vadede düşünme ve hatalarını, eksiklerini görme yetisi kazandırır. Günümüzde hızla değişen, gelişen iş dünyasına ve çevreye ayak uydurma, esnek davranma ve zamanında gerekli değişikliği yapma yeteneklerini kazandırır. Odaklanma sağlar ve işletmenin her türlü kaynağının etkin kullanılmasını sağlar.

Stratejik yönetim denildiğinde, stratejik maliyet yönetimi ve stratejik performans yönetimlerinden de bahsetmemiz gerekmektedir.

Stratejik maliyet yönetimi, eş zamanlı bir işletmenin stratejik konumunu geliştirme ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik maliyet yönetim tekniklerinin kullanımıdır şeklinde tanımlanabilir. Stratejik maliyet yönetimi, birçok çağdaş tekniği de beraberinde getirmiştir.

Stratejik performans yönetimi ise işletmenin her seviyesinde, stratejik varsayımların test edilmesi, stratejik düşünmenin geliştirilmesi ve stratejik karar verme ve öğrenmeye olanak tanınması ile ilgilidir.

Sonuç olarak yazımızda işletmeler için stratejik yönetim, stratejik yönetimin öneminden, temel amaçlarından bahsettik. Görüldüğü gibi alanında fark yaratmak ve üstüne koyarak verimli bir şekilde büyümek, rekabette ben de varım demek isteyen işletmeler için stratejik yönetim olmazsa olmazdır.

Bordro Yazılımları Yönetim Aşamasında Hangi Avantajları Sağlar?

Bordro Yazılımları; genel hatları ile personel yönetimi alanında katkıda bulunan bilgisayar tabanlı bir bilgi sistemidir. Personel yönetimi için gerekli olan tüm alanlarda katkı sağlayan bordro yazılımları çalışanlar için hazırlanmış bir yazılımdır.

Personelin nüfus, maaş, eş, kazanç, nakil, tasarruf ve borç bilgilerinin tutulduğu özlük kısmı bulunduran bordro yazılımları; hesaplarda kullanılan parametreleri kullanmaktadır. İşçilerin hepsinin hesap durumuna göre gruplandırılması sayesinde hesap parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklikten aynı gruptaki bütün işçilerin etkilenmesini sağlayan bordro yazılımları sayesinde işçinin genel bilgilerinde değişiklik yapmaya gerek duymadan yeni parametreler kullanma imkanı sağlamaktadır.

Sektöre Özel Yazılım Çözümleri

İş hayatında dijital dönüşüme adapte olan pek çok sektör, çeşitli araçların kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç dahilinde olan yazılımlarda, kendi içlerinde farklı yazılım çeşitlerine ayrılmaktadırlar.

Bu yazılım çeşitleri; işletim bilgi sistemi, uygulama yazılımlar ve programlama yazılımlar olarak üç gruba ayrılmaktadırlar.

İşletim sistemi yazılımları; bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve benzeri gibi teknolojik aletlerin açıldığı andan itibaren, kapandığı zamana kadar görev yapan geniş çaplı yazılım çeşididir. Bu yazılımlar; bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemleridir. İşletim sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar açılır açılmaz devreye girer ve otomatik olarak belleğe verileri yükler.

Uygulama yazılımlar; işletim sistemi yazılımları ile uyum içerisinde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda çalışan, elektronik cihazlara yüklenerek çalışan programlardır. Örneğin; anti virüs programları, Office Programları, oyunlar ve benzeri gibi.

Programlama yazılımları ise işletim yazılımları ve uygulama yazılımlarının oluşturulması, oluşturulan yazılımların elektronik ve teknolojik cihazlar içerisine uyumlu bir şekilde yüklenmesi ve kullanıma hazır bir hale getirilmesi için gerekli olan yazılımlarıdır.

Sonuç olarak, her sektörde ihtiyaca göre yazılım türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işletmelerde ihtiyaç dahilinde yazılım tercihi yapılmalıdır.

35 Yıllık Deneyim ile Bilim A.Ş. Ürünleri

35 yıllık deneyimi ile Bilişim A.Ş., pek çok kamusal ve özel kuruluşun Yönetişim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama projelerinde sistem çözümleme, tasarım ve uygulama yazılımları geliştirmektedir.

Proje yönetiminde bütün zorluklarının üstesinden gelme özelliği ile ön plana çıkan Bilişim A.Ş., çağdaş teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan, yenilikçi ve dinamik bir kuruluştur.

Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları ile geliştirdiği özgün yazılım ürünlerine sahip olan Bilişim A.Ş.’nin yazılım ürünleri aşağıdaki gibidir.

  • Bilişim HR: İK Yönetim Sistemi; pek çok kamu ve özel sektörün önde gelen kurumunda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli platformlara entegre versiyonları bulunan sistem sayesinde yaklaşık yarım milyon çalışanın bordroları hesaplanmaktadır.
  • Bilişim ERP: Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi; özellikle endüstriyel üretim sektöründe bulunan kurumların iş süreçlerini ve kaynaklarını etkin bir biçimde yönetmeyi amaçlamaktadır. Kalite odaklı, web tabanlı ve bütünleşik bir yazılım ürü olan bu sistem üretim gerçekleşim bilgilerinin izlenmesini yenilikçi bir şekilde desteklemektedir.
  • Bilişim BI: Yeni Nesil Bilişim İş Zekası Sistemi; kolay kullanılır, zengin görsel raporlama ve çözümleme yeteneklerine sahip, gereksinim değişikliklerine hızlı uyum sağlayabilen bir sistemdir.
  • Bilişim Kamu HR: Kamu İK Yönetim Sistemi; kamu kurumlarında görev yapan ve farklı hukuki statülere sahip bütün personellerin işlemlerini kapsayan bir sistemdir.
  • MethodWizard: Profesyonel Yalın Üretim Yazılımı; standart operasyon sayfası hazırlamak ve operasyonları iyileştirmek amacıyla üreticiler düşünülerek tasarlanmış bir sistemdir.
  • Bilişim WSG: Web Servisi Güvenliği Yazılımı; güvenlik ve protokol uyumluluğu sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlayarak en yüksek düzeyde izlenirlik sağlayan bir sistemdir.

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir