Ücret bordrosu bir işçinin bir ay boyunca yaptığı tüm işler karşı aldığı ücretin tüm giderleriyle beraber hesaplandığı belgeye denir. Ücret bordrosu hesaplama işlemi sonucunda ortaya iki farklı ücret türü çıkar. Bunlar net ücret ve brüt ücrettir. Ücret bordrosu hesaplama her işçi için oldukça önemlidir ve kesinlikle aksatılmaması gerekir. İşveren de bu ücret bordrosuna sadık kalmalı ve işçiye her ay o belgede belirtilen ücreti ödemelidir. Ücret bordrosu hesaplama işlemi çoğu işveren ve işçi için farklı gerçekleşir. Farklı işlerin farklı giderleri olduğundan ve işçinin aldığı ücrete göre vergiler değişim gösterdiğinden bu farklılık ortaya çıkar. Bu yazıda sizlere ücret bordrosu nasıl hesaplanır, ücret bordrosundaki net ücret ve brüt ücret nasıl hesaplanır gibi soruların cevabını vereceğiz. İlk defa işe başlayanların kesinlikle göz atması gereken bu yazıda, bir işe başlamadan önce alacağınız ücrette yapılacak kesintiler ve işvereninizden hak ettiğiniz ücreti almak konusunda çok önemli bilgiler bulunmaktadır.
Ücret bordrosunun içeriğini açıklamaya başlamadan önce bu belgenin öneminden biraz daha bahsedelim. Ücret bordrosu, iş vereninizin size her ay ödemek zorunda olduğu ücretin garantilendiği belgedir. Ücret bordrosuyla ücretin doğru miktarda ve zamanda size ulaşmasını garantiye alırsınız. Bu yüzden bir işe başlamadan önce ücret bordrosu almanız gereken en önemli belgelerin başında gelir.
Ücret bordrosu hesaplama işlemine başlamadan önce içeriği hakkında bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti İş Kanunu’na göre ücret bordrosunun içeriğinde bulunması gereken şeyler şunlardır:
– İşçinin Adı ve Soyadı
– Ödeme Yapılma Tarihi
– İşçinin O Ay Gerçekleştirdiği, ekstradan ücret almasını gerektiren işler listesi (Örnek: O ay çalıştığı tatil günü sayısı)
-Sigorta Primi, Nafaka ve İcra gibi ekstra kesinti miktarları
– İşverenin imzası
Tabii ki bir ücret bordrosunun içeriği bununla sınırlı değildir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre ücret bordrosunun içeriğinden bulunması gereken şeyler şunlardır:
-İşçinin Adı Soyadı
-İşçinin SGK Sicil Numarası
-İşyeri Sicil No
-Tarih
-İşçinin Ücreti
-Ödenen Ücret
-İşçinin İmzası
Son olarak Vergi Ulusal Kanunu’na göre de Ücret Bordrosunda olması gerekenler şunlardır:
-Vergi karnesinin tarihi ve numarası
-İş verenin ve işçini adı soyadı
-Alınan Ücret
-Ücretin kazanıldığı süre miktarı
-Kazanılan ücretin vergisi
Net ve Brüt Ücret Nasıl Hesaplanır?
Net ve brüt ücret, ücret bordrosunda bulunan iki farklı ücret miktarıdır. Peki bu ücretler nedir ve nasıl hesaplanır? Brüt ücret, bir işçinin bir ay boyunca işverene verdiği hizmet sonucu kazandığı ücretin kesintiler olmadan hesaplanmış halidir. Öte yandan net ücret ise o ay brüt ücretten vergiler ve benzeri sebepler ile yapılması gereken kesintilerin gerçekleşmiş halidir. Bu yüzden bir işçinin aylık aldığı ücret, net ücrettir.
Brüt Ücret hesaplama işlemi yapılırken hiçbir kesinti göz önüne alınmadığından bir işçinin o ay alacağı ücretten fazla çıkması gayet normaldir. Brüt ücret işveren ve işçi arasında belirlenir ve ardından bu ücretten belirli kesintiler yapılır. Bu kesintiler SSK primi, işsizlik sigortası, damga vergisi, gelir vergisi şeklindedir. Bu kesintilerin toplamı brüt ücretten çıkartılır ve o ay işçinin kazanacağı net ücret ortaya çıkar. Net ücretten herhangi bir kesinti yapılmaz ve o işçi maaş bordrosunda yazan net ücreti her ay yasalar gereği tamamıyla tahsil etmelidir.