Edit Content

ERP

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

İŞ DÜNYASI, ÜRETİM & TEKNOLOJİ

İşletme Giderlerini Azaltmak İçin 13 İpucu!

Günümüz iş dünyasındaki değişim ve gelişmeler, gelir ve giderlerin şirket amaçlarına uygun olarak yönetilmesini şirketler açısından kaçınılmaz hale getirmiştir. Çünkü gelir ve gider dengesini en doğru şekilde hesaplayıp yöneten ve giderler ile iş süreçleri arasındaki sebep-sonuç ilişkilerini en iyi şekilde ortaya çıkaran işletmeler rakiplerine oranla birçok stratejik avantaj elde etmektedir. Bu yazımızda sizlerle işletme giderlerini azaltıp kazancı artıran ve işletmelerin ekonomik durumunu gözle görülür biçimde düzeltmeye yardımcı olan öneri niteliğinde 13 ipucu paylaştık…

İşletme Giderlerini Oluşturan Unsurlar

İşletme giderlerini oluşturan unsurlara geçmeden önce “gider” ve “işletme gideri” kavramlarının açıklayalım;

Gider kavramı, üretime bağlı olmayan mal ve hizmet tüketimini ifade etmektedir. Daha geniş bir tanım yapacak olursak gider, “bir işletmenin faaliyetlerini ve varlığını devam ettirmesi ve gelir elde etmesi için kullanıp tükettiği mal ve hizmetlerin parasal değeri” olarak tanımlanabilir.

İşletme gideri ise işletmelerin faaliyetlerinde kullanacağı hizmet ve ürünlerin maliyetini oluşturan giderlerdir.

Bu tanımlardan yola çıkarak işletme giderlerini oluşturan unsurlar; yemek giderleri, seyahat harcamaları, taşıt giderleri, iletişim giderleri, giyim harcamaları, vergi ödemeleri, faturalar, kira giderleri, muhasebe ücreti, personel ve yönetici maaşları, personel SGK ve Bağkur giderleri, ofis giderleri, pazarlama giderleri, hukuk danışmanlığı vb. olarak sıralanabilir.

İşletme Giderlerinin Azaltılması Neden Önemlidir?

İşletme giderlerini azaltmak; şirketin rekabet gücünü artırarak her alanda (piyasa, satış rakamları vb.) büyümesine katkıda bulunması ve şirketin karının ortaya çıkarılmasını sağlamasından dolayı oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak işletme giderlerini azaltmak, üretilen ürünün satış fiyatının belirlenmesine yol gösterir ve katma değer yaratan ürünleri belirleyip seçmeye yardımcı olarak şirketin hangi ürünleri daha fazla üreteceğini belirlemesine imkan sunar.

Giderleri Azaltan 13 İpucu

  • Fatura Tutarlarını Azaltmak

Fatura tutarlarını düşürmek işletme giderlerini azaltmada oldukça önemli rol oynar. Bu amaç doğrultusunda ofislerde yenilenebilir enerji kaynakları kullanmak, doğal ışıklandırma kaynakları kullanmak, fotoselli enerji kontrolüne geçiş yapmak, sensörlü musluklar ve akıllı bataryalar kullanmak gibi uygulamalar başlatılabilir.

  • Teknolojiden Faydalanmak

Teknoloji günümüzde bize her alanda kolaylık sağlamaktadır. İşletme giderlerini azaltmada da işimize yarayacak olan teknoloji ile işletmenize uygun bilişim teknolojilerinden yararlanabilirsiniz.

BilişimBI, çevik iş zekası yaklaşımıyla geleneksel sistemlerdeki uzun devreye alma süreçlerini kısaltmakta ve teknik bilgi gerektiren yazılım mühendisliği süreçlerini en aza indirmektedir. Kolay kurulur, kolay yapılandırılır. Sistem yazılımlarından bağımsızdır. Bu nedenle, toplam sahip olma maliyeti düşüktür.

BilişimBI ile farklı kaynaklardan aldığınız verileri kurumsal düzeyde tek noktada birleştirebilir, anlık ve çok boyutlu analizlere uygun şekilde sunabilirsiniz. Böylelikle veri birleştirme sırasında veri eskimesi, iş gücü, zaman kaybı ve problemini tamamıyla ortadan kaldırmış olursunuz.

  • İhtiyaç ve İstek Ayrımını İyi Yapmak

Sadece istekler doğrultusunda ya da başka işletmeler kullanıyor diye bir ürün satın almak işletmenizin gelir ve gider yönetimini son derece olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla ihtiyaç ve isteklerinizin farkına doğru bir şekilde varmalı ve ikisinin ayrımını iyi bir şekilde yapmalısınız.

Birçok işletme, teklif bilgilerine ya da standart ürün ağacına göre tahmini maliyet hesaplamaktadır. BilişimERP Maliyet Analizi altsistemi ile maliyet dönemleri için kademeli dağıtım yöntemine göre masraf yerleri bazında birim değişken ve sabit maliyetler hesaplanır. İşemirlerinin gerçekleşen malzeme çıkışları ve gerçekleşen üretim vardiya kayıtlarına göre gerçek maliyeti hesaplanır. Böylece işemri/ son ürün/ yarı ürün bazında karlılık ve maliyet analizleri yapılabilir.

BilişimERP hakkında daha fazla bilgi alın

  • Geri Dönüşümden Faydalanmak

Plastik, kağıt, metal ve cam atıkları ayrı ayrı kutularda toplayarak geri dönüşümden yararlanmak işletme giderlerini azaltmada önemli bir faktördür. Aynı zamanda geri dönüşümden yararlanmak doğaya da katkıda bulunan bir işletme olmanızı sağlamaktadır.

  • Doğru Personellerle Çalışmak

Bir işte çalışacak olan personel sayısını iyi belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin, bir işi 2 kişi birlikte yapabilecekken o işi 5 kişiye vererek fazladan personel çalıştırmanızın bir anlamı yoktur. Çalışanlarınızın iş bitirici, maceracı, detaycı kişilerden olmasına özen gösterin. Yine homeoffice ya da freelance eleman çalıştırma imkanlarından faydalanmak da işletme giderlerini azaltma konusunda önemli katkılar sunmaktadır.

BilişimHR, işletmelerde işe alımdan emekliliğe kadar geçen tüm insan kaynakları süreç ve aşamalarını destekleyerek dinamik alt yapısı ile sorunsuz bir şekilde süreçlerinizi yönetmenizi sağlar.

BilişimHR işe alım yöntemi ileiç ve dış personel adaylarınızın mülakat, sınav, iş teklifi aşamalarınızı yönetme ve aynı zamanda SMS ya da e-posta ile her türlü bilgilendirmeleri yapma imkanı sunar.

BilişimHR kariyer yönetimi ile çalışanlarınızın bilgi ve yeteneklerine göre kariyer haritalarını çizmenizi ve haritanın hangi aşamasında olduğunun takibini yapmanızı sağlar.

BilişimHR’ın performans yönetimi ile hedef, yetkinlik ve sorumluluk bazında. 360 derece performans değerlendirmesi yapabilirsiniz.

BilişimHR hakkında daha fazla bilgi alın.

  • Personellerin Harcamalarını Raporlamak

Personellerin kargo ücreti ödeme, taksi kullanma, araba yıkatma, ofis araç gereci satın alma gibi harcamalarını ilgili yazılım araçlarıyla takip ederek kayıt altına almak ve bu harcamaları belirli aralıklarla kontrol etmek işletme giderlerini azaltmada etkili bir uygulamadır.

  • Doğru Kargo Şirketini Seçmek

Şirketinize konum olarak en yakın kargo şirketi ile anlaşmak, kargo gönderimlerinde kg ve desi üzerinden anlaşma yapmak ve tüm kargo alım ve gönderimlerinin detaylarının raporlarını istemek daha karlı olmanızı sağlayacak, aynı zamanda işletmenizin giderlerini azaltmanıza yardımcı olacaktır.

  • Araç Takip Sistemi Kullanmak

Araç takip sistemleri şirket araçlarının iş harici kullanılmasını önleyerek yakıttan tasarruf edilmesini sağlar ve araçların takibi ve organizasyonu için enerji kaybının önüne geçilmesine imkân sunar. Bu da onu işletme giderlerini azaltmada vazgeçilmez kılan bir uygulama yapar.

  • Gider Takip Sistemi Kullanmak

Gider takip sistemleri; işletmenizin gelir ve giderlerini kolayca takip etme, ödemelerinizi planlama ve zamandan tasarruf etme imkânları sunar.

  • Yemek Giderlerini Azaltmak

Bir yemek kartı firmasıyla anlaşmak vergi avantajları sağlar ve yüklü mutfak masrafını azaltarak şirket giderleri düşürmeye yardımcı olur.

  1. Doğru Bankayı Seçmek

Tecrübeli, kurumsal ve güvenilir bankalar ile çalışmaya özen göstermek işletme giderlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Kaliteli bir banka ile çalışırsanız ekstra avantajlar talep edebilir,  daha düşük faizli krediler alabilirsiniz. Bu sayede işletme giderleriniz azalmış olacaktır. 

  • İhtiyaç ve Taleplere Uygun Poliçe Tekliflerini Gözden Geçirmek

Güvenilir sigorta şirketlerinin, sektörel sigorta paketleri, avantajlı kasko, yangın ve trafik sigortası gibi önerilerini değerlendireniz işletme giderlerinizi azaltmanıza fayda sağlayabilmektedir.  

  • Mali Süreçleri Sürekli Kontrol Altında Tutmak

Mali müşavirinizle birlikte düzenli olarak gelir tablonuzu kontrol etmek ileriki süreçlerde işletmenize fayda sağlayacaktır.

Yukarıdaki maddelerden anlaşılacağı üzere, giderlerin doğru yönetilmesi, bir şirketin rekabet ortamında ayakta kalması ve varlığını sürdürebilmesi için oldukça mühimdir. Sonuç olarak, unutulmaması gerekir ki işin püf noktası parayı kazanmaktan öte, doğru harcamayı başarmaktır.

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir